Vánoce po celém světě se od sebe zase tolik neliší – vánoční koledy, vůně lesa ze stromečku, rodinná večeře, prskavky, plápolající oheň z krbu, vánoční punč a pečené kaštany. Pro Dány je tento čas opravdu vzácný a výjimečný – přípravám věnují hodně času a úsilí. To vše spojuje jeden cíl – skutečné hyggelig Vánoce. Aby se v prosincových dnech rozhostil pravý vánoční duch hygge, je potřeba dodržet tu správnou výzdobu, pokrmy a činnosti – a my vám nyní nastíníme jaké.

Jídlo

Pokud během roku držíte různé diety – konzumujete pouze zdravé sacharidy, nebo dokonce nejíte žádné, při úplňku pijete pouze vodu nebo naopak váš jídelníček tvoří pouze tuky, nic se nevyrovná pravému dánskému vánočnímu hodování. Tučné pečené maso, brambory s karamelem, sladkokyselé zelí se smetanou, párky… všechny tyto pokrmy patří k Vánocům. Nejlepší je ale hříšný dezert se šlehačkou, rýží, nasekanými mandlemi politý třešňovou omáčkou – pojí se k němu tradice, že ten, kdo najde v dezertu ukrytou celou mandli, dostane odměnu. Většinou je pojídání dezertu největší rodinnou zábavou.

Výzdoba

Pestrá a dokonalá výzdoba nesmí chybět. Čím více světýlek a různých figurek, tím lépe. Opravdu jimi nešetřete. Typicky dánskou výzdobou jsou lesklá skládaná papírová srdíčka. A na pořadu dne jsou samozřejmě svíčky – už jste si někdy pořídili velkou bílou svíčku s 24 dílky? Jeden dílek k zapálení na každý den najdete zcela jistě ve všech dánských domácnostech. S tím jsou spojené i adventní kalendáře v různých podobách, které u nás známe také velmi dobře – otvírací okénka, pytlíčky, krabičky se sladkostmi nebo úkoly a vzkazy.

Rodina

Na Vánoce všichni migrují do svých rodných měst za rodinou. Vědomí toho, že během roku nám tolik času na naše blízké nezbývá, umocňuje touhu a těšení se. Jinak by to nebyly Vánoce.

To, na čem si Dánové nechávají opravdu záležet a co je s hygge pevně spjato, je vzájemné obdarovávání a přijímání, které by ale nemělo vánočního ducha pokazit. Prostřednictvím darů by se nemělo poodhalit majetkové postavení – dárek by neměl být moc drahý, aby nevznikly rozpaky a pocit zavázanosti. Předvádění se rozhodně k hygge nepatří. Možná je k zamyšlení to, zda se dávání dárků nestalo spíše sobeckou záležitostí – jde nám o radost druhého nebo o ocenění vlastní snahy, výdajů a nápadů?

Možná vás napadne, že celý ten shon a přípravy před Vánocemi nejsou zrovna hygge. Ano, je to pravý opak. Co když ho ale někdy musíme zažít, abychom si mohli plně uvědomit to, na čem nám opravdu záleží? Ucítit hygge v naší přítomnosti – pocit štěstí a pospolitosti.