Již zmíněné bílé tričko z bavlny má ochranný faktor okolo dvaceti, zadrží tedy jen část slunečních paprsků. Speciální plážové oblečení se vyrábí z materiálů, které zachytí téměř sto procent UVA a UVB záření. Místa chráněná oblečením není vůbec třeba mazat krémy na opalování, naopak se to spíš nedoporučuje. Oblečky ocení hlavně rodiče alergiků a atopiků, protože nebudou muset dávat citlivé kůži tolik zabrat nanášením krémů.

Do deseti let jsou děti nejcitlivější

Narazíte na trička, šortky i kloboučky. Speciální materiály rychle schnou, takže nemusíte mít strach, že se dítě nachladí, když po koupání v moři bude běhat v mokrých šortkách. Počítejte s vyšší cenou – vybavit na pláž dítě může vyjít i na dva tisíce, záleží, jakou zvolíte značku. Investice má ale smysl. Podle přední české dermatoložky Moniky Arenbergerové totiž děti do deseti let absorbují zhruba stejné množství záření jako v celém zbytku života dohromady. I proto, že jsou velmi často venku. Jejich kůže je mnohem citlivější, protože zatím nemají dostatek pigmentu.

„Padesátka“ chrání nejlépe

Pro děti vybírejte oblečení a kloboučky označené UPF 50+, což zjednodušeně řečeno znamená, že jejich kůže bude absolutně chráněná. Užitečné jsou zejména takzvané legionářské čepice, které mají i jakousi plachtu zakrývající krk, jedno z míst, kde se děti nejčastěji spálí při hře na pláži. Výrobci vám situaci výrazně ulehčují, protože dětské oblečky vyrábějí v atraktivních barvách a vzorech. Pro potomky v pubertě jsou k dispozici střízlivější designy s více „dospěláckými“ vzory.