Nevyčítejte dětem, že pro ně jsou vyvrcholením Vánoc věci, které si rozbalí pod stromečkem. Vždyť vy sami jste je nejspíše přiměli k tomu, aby napsaly dopis Ježíškovi – ti starší, aby poslali alespoň odkazy. Doma, ve školkách i ve školách se povalují katalogy s hračkami, příbuzní se jich ptají, jaké dárky si přejí a reklamy také nemluví o ničem jiném, zvláště ty v dětských pořadech.

Těžko po dnešních dětech chtít, aby v prvé řadě ocenily dejme tomu rodinnou pospolitost. Na kterou navíc mnohdy sami nemáme čas, naopak dáváme najevo, jak moc nás předvánoční šílenství vyčerpává a jak se těšíme, až to čtyřiadvacátého všechno skončí. Jakoby po dárcích už nebylo nic.

Hlavně žádné přednášky

Chcete tohle změnit? Rozhodně nepomáhá, když se je k tomu budete snažit donutit přednáškami o tom, jak jsou dnešní děti neskromné a jak vy jste si uměli svátky skvěle užít, aniž byste toužili po nesmyslech, které druhý den nikoho nezajímají.

Jděte na to jinak.

Zapojte děti do přípravy Vánoc, třeba do vymýšlení toho, jakou si doma uděláte domácí výzdobu. Zaveďte si nějaké vlastní rodinní vánoční zvyky a rituály. Letos to bude novinka, ale příští rok už je budou samy vyžadovat. Podnikejte o vánočních prázdninách něco, co běžně neděláte. Co takhle snídaně do postele pro všechny, to by se zrovna ve vaší rodině mohlo zavést jako vánoční tradice, co říkáte? „Děti si pamatují zážitky. A jejich intenzita závisí na nás rodičích,“ řekla před časem psycholožka Lucie Šmahelová a doporučuje přesně o tohle se snažit. Podporujte těšení se i na jiné věci, než jsou dárky.

Jasně, Vánoce jsou především křesťanské svátky, oslava Ježíšova narození, ale pokud vás tohle pojetí neoslovuje, nenuťte se do něj a vztáhněte svoje oslavy třeba ke slunovratu. Nebo prostě k přelomu roku.

Společně a laskaví

S dětmi mluvte o tom, jak se těšíte na to, že spolu jako rodina budete pohromadě a pak to vážně udělejte. Choďte spolu ven, hrajte hry a čtěte si. Můžete vzít jed na to, že se vám nebude chtít, ale zkuste to překonat. Vy taky po dětech chcete, aby dělali něco jinak než dosud. A když se vám do ničeho z toho nebude přece jen chtít a budete unavení z výletu do lesa, pusťte si společně nějaký film, to není hřích.

Udělejte z Vánoc slavnost i díky tomu, že se v den D skutečně slavnostně obléknete, nazdobíte stůl, všechno bude vypadat jinak. Naopak se vůbec nemusíte nutit do kapra a salátu, když vám nikomu nechutná. Nemusíte se ve snaze vrátit se k podstatě Vánoc snažit o to, aby ty vaše vypadaly jako v chudé chaloupce pod horami před dvěma sty lety, ale občas děti nadchne něco, co byste ani neřekli. Vytaste se třeba se sadou na lití olova.

Učte děti laskavosti.

Řekněte jim třeba, že pravidelně nebo nepravidelně, na tom nesejde, vaše rodina posílá peníze na nějakou neziskovku, nechte je, aby vybraly, komu peníze pošlete. Můžete někomu věnovat vyřazené hračky, oblečení, při on-line nákupu potravin můžete zaplatit nákup pro někoho, kdo je v nouzi – prodejci potravin to mívají běžně v nabídce. Laskavost můžete projevit i tím, že donesete do lesa jídlo pro zvířata, ale takové, které jim neublíží.