Zabavit tak malé dítě doma se může zdát jako oříšek. Jenže ani s malým dítětem nejsou možnosti nijak omezené! Zde najdete několik tipů na zábavu pro roční dítě.

Čas objevit barvičky

Možná patříte mezi zapálené kreativce, kteří doma s dětmi tvoří každý den. Možná ale patříte mezi ty, kteří se teprve ročnímu dítku bojí dát do ruky štětec s barvami, a tak jste to zatím ještě nezkusili. Protože kam takový štětec s barvou zamíří jako první? Ano, do pusy! Ale nebojte se toho. Zvolte barvy, které snadno umyjete. Nejlepší volbou jsou obyčejné vodovky. Dítě svlékněte pouze do plenky a věci na malování připravte do koupelny. Tak se vyhnete špinavému oblečení, nábytku i koberci. V koupelně máte kachličky nebo jiný snadno omyvatelný povrch, takže můžete nechat prcka s klidem experimentovat, a pak ho rovnou strčíte do sprchy.

Foukněte do toho

Jestliže se vám vodové barvy zdají pro tak malé dítě příliš riskantní, zvolit můžete jinou variantu kreativního tvoření. A sice foukací fixy, které si z dětství pamatuje každý. Když svému potomkovi nejdříve ukážete, jak se do toho správně fouká, ve svém věku by mělo být schopno vás napodobit. A pokud to nezvládne nebo ještě nemá v dechu dostatečnou sílu, můžete fix jednoduše vyndat a jen tak si čmárat po papíře. Ovšem s foukanou si jistě na hodnou chvíli vystačíte.

Pro malé opičáky

Máte doma malou opičku, která musí neustále někam lézt a vymýšlet lumpárny? Pro šikovné aktivní děti můžete vyrobit opičí dráhu. Buďte kreativní a vůbec se toho nebojte, použijte vše, co uznáte za vhodné. Židle, deky, stoly i křesla, hračky a tunely. Cokoli vás napadne. Postavte z toho bezpečnou dráhu, a buď dítěti předveďte, co má dělat, nebo ho nechte, aby váš výtvor objevovalo samo podle svého. Buďte vždy nablízku, abyste zabránili případnému úrazu, ale nechte dítěti volnost v experimentování.

Vzpomínky na dětství

Každý v dětství rád stavěl bunkry. Možná je pravý čas začít tvořit krásné vzpomínky také vlastnímu dítěti. Postavte si spolu bunkr. Vy si zavzpomínáte a dítko si užije zábavu. Použijte peřiny, deky, polštáře, židle a matrace a další věci. Použijte všechno a vytvořte si vlastní legendární skrýš. Uvidíte, jak se to malému prckovi bude líbit. Pak si nachystejte třeba svačinku a snězte si ji uvnitř bunkru.

Malí pomocníci

Děti úklid a domácí povinnosti neberou jako nutné zlo, ale často to dělají s velkou radostí. Protože to vidí u rodičů, chtějí se přidat a být toho součástí. Pokud jste byli zvyklí uklízet až když dítě usne, zkuste to tentokrát udělat jinak. Zapojte do úklidu i svého malého pomocníka. Dejte mu do ruky smeták, hadr nebo houbičku a nechejte ho, ať uklízí s vámi. Roční dítě by taky mohlo zvládnout podávat příbory z myčky či vyprané ponožky. Uvidíte, jakou bude mít radost a jak mu to půjde! Nebo mu ke kuchyňské lince přisuňte učící věž či jídelní židličku, nachystejte mu vlastní misku s vařečkou a pusťte se do vaření nebo pečení. Jenom pozor na horké věci! Tak nebudete muset celý den vymýšlet kreativní aktivity, ale spojíte zábavné s užitečným.

Zažít nudu? Nevadí!

Zdeněk Svěrák sice zpívá něco jiného, ale opravdu nevadí, když se vaše batole bude doma občas nudit. Samozřejmě byste ho neměli nechat celý den chodit od ničeho k ničemu a jen se nudit. Ale nemusíte vymýšlet jednu aktivitu za druhou, abyste dítě za každou cenu zabavili. Je dobré, když již od útlého dětství zažije nudu. Bude s ní umět v pozdějším věku pracovat a taky se zvládne zabavit samo. Nebude se spoléhat na to, že mu nějaký program vždy zajistí ostatní. Stojí to za to.