1. Cesta jako prolézačka

Můj muž miluje, když se chodí mimo značky, jeho výlet nemusí mít žádný jasný cíl, klidně půjde kilometry a kilometry lesem jen tak. Tímhle děti do nějakých deseti let spolehlivě otrávíte. Nemají moc pojem o čase ani vzdálenosti, potřebují nějaká lákadla.

Nemusí to hned být ZOO, stejně se tam teď nesmí. Stačí místní zřícenina, plus potomci ocení, když vaše cesta povede někudy, kde budou nějaké skalky ke šplhání nebo potůčky, na kterých se dají stavět hráze. Hlavně jim dejte oblečení, které se smí ušpinit nebo klidně i roztrhnout.

2. Stromeček pro zvířátka

Zkuste dětem vysvětlit, že zvířátka nestojí o ozdoby, cukroví ani čokoládu, protože by jim to neudělalo dobře. Zkuste ozdobit větvičky pochoutkami pro ptáky a lesní zvěř. Skvělé jsou plody jeřabin, šípky, hložinky, lískové oříšky, žaludy, ořechové skořápky zalité lojem nebo naplněné semínky máku či slunečnice. Případně lojové koule pro venkovní ptáčky, které se dají koupit i v obchodech. Dolů pod stromeček, tam, kde doma bývají dárky, pod nejnižší větve, dejte seno a kaštany. Samozřejmě, pokud máte. Potěší i mrkev či jablka. Pozor na pečivo, tomu se vyhněte.

3. Hurá za dobrodružstvím

Existují i internetové hry a mobilní aplikace, které vám mohou zpestřit procházku. Klasikou je Geocaching, existuje spolehlivá mobilní aplikace v češtině a není třeba hned platit premiovku, abyste hledání takzvaných kešek, užili. Hrajeme také hru Geofun nebo Skryté příběhy, které obě nabízejí nějaký příběh s postupným plněním úkolů. Dobrým tipem jsou také naučné stezky, pokud máte nějakou v okolí, určitě ji vyzkoušejte. Dávno to není taková nuda jako kdysi.

4. Vezměte s sebou kamarády

Letos je to těžké s návštěvami, nepobyt venku není zdaleka ta rizikový. Tak se zkuste domluvit s kamarády, kteří mají rovněž děti, posuďte riziko a vyrazte společně do přírody. Když s vámi půjdou přátelé vašich dětí, stane se i z výletu do obyčejného lesa společenská událost. Rozhodně tu neplatí, že víc dětí, víc starostí. Protože děti mají tu kouzelnou moc, že když si sednou, zabaví se navzájem a vám tak odpadne nevděčná role animátora. Pozor, naopak je chybou pozvat kamarády bez dětí, protože ti si budou uzurpovat vaši pozornost a to se dětem zcela určitě líbit nebude. Otrávení budete všichni.

5. Jednoduché hry jako pomůcka v nouzi

Když máme pocit, že na děti v lese jde nuda, stačí zavolat „nálet“. Tahle hra je variantou hrou na schovávanou – rodič, který jí šéfuje, po slově nálet počítá do deseti, zatímco stojí na místě a děti se musí schovat tak, aby je neviděl. Koho si všimne, dostává trestný bod. V dalším kole rodič počítá jen do deseti a tak dále až k jedné. Není potřeba odehrát všechna kola hned, ale tu a tam je vypálit jako moment překvapení. Mít v hlavě podobné hry je na výletě rozhodně vždycky fajn. Kdyby se vám to zdálo moc složité, vždycky je tu Myslím si… nebo Slovní kopaná.

A nezapomeňte, že hladové děti budou na zabití. Ovoce a zelenina fungují, když je nakrájíte na kousky a dáte do krabiček – když vrazíte dítěti v lese do ruky celé jablko, bude se tvářit kysele. Vůbec svačina sestávající z malých kousků je lepší, než něco velkého. A rozhodně nezapomeňte na něco sladkého. Takže nezapomeňte na cukroví.