Aloe přežije i méně šetrné zacházení

Tato suchomilná rostlina rozhodně neutrpí, zapomenete-li ji čas od času zalít. Její kosmetické účinky znala a využívala již královna Kleopatra a těžit z nich můžeme i v dnešní době. Pro rychlé zhojení drobných ranek, popálenin, puchýřů, ale i spálenin od sluníčka stačí seříznout kousek listu aloe a vytékající šťávou potřít postižené místo. Výjimečné účinky aloe byly potvrzeny také při léčbě ekzémů, aftů, oparů, a dokonce i při poštípání hmyzem.

Dužinu z aloe lze užívat i vnitřně

Pro tento účel ale raději vsaďte na potravinové doplňky, které zakoupíte v lékárně či v obchodě. Ty již prošly úpravou spočívající v odstranění látek, které by se z aloe do lidského trávicího traktu dostat neměly. Výtažky z aloe podporují imunitní systém a jsou dokonalým prostředkem pro úpravu trávení. Kromě toho, že pročišťují žaludek a střeva, dokážou dokonce hojit i žaludeční a dvanácterníkové vředy a ulevit při potížích se zácpou.

Posilte své tlusté střevo cvičením podporujícím detoxikaci.

Hojivý gel z aloe použijete při výrobě domácí kosmetiky

Jak si jej připravíte? Odřízněte ostrým nožem horní plochou část listu a ze zbytku vydlabejte gel pomocí lžičky. Přemístěte jej do nádoby a rozmixujte nejlépe tyčovým mixérem. Zakápněte několika kapkami čistého alkoholu, aby nezačal hnědnout, nádobu uzavřete a uložte do sucha a chladu. Můžete klidně i do lednice. Jako surovinu jej poté přidávejte do pleťových krémů či tělových másel. Využít přitom lze jeho vynikajících hojivých účinků například i při přípravě domácích prostředků na holení. V lednici gel vydrží v nezměněném stavu po dobu až čtyř týdnů. Poté je lepší si připravit opět čerstvý.

Jaké látky se skrývají v dužnině?

Na první pohled ničím nezajímavá průhledná hmota, která se nachází uvnitř listů aloe, obsahuje ohromné množství látek, které mohou lidskému organismu velmi pomoci. Udivující je zejména škála vitaminů. Z nich oceníte především ty řady B, C a E. Například velmi ceněný vitamin B12, přispívající k odpovídající krvetvorbě a silné imunitě, je v aloi obsažen jako v jednom z nemnoha rostlinných zdrojů. V gelu aloe dále naleznete také velké množství minerálů, enzymů, mastných kyselin a dalších složek s antibakteriálními a antivirovými účinky. Překvapivé je i to, že se v této průhledné hmotě nachází téměř všechny aminokyseliny potřebné pro správný rozvoj lidského těla. Ne nadarmo je nápoj z aloe doporučován jako podpůrná léčba pro osoby podstupující ozařování a chemoterapie.