Jakmile se jednou do výroby balzámu na rty pustíte, rozhodně s ní po jednom pokusu neskončíte. Budete chtít neustále experimentovat a zkoušet nové barvy a vůně. Příprava domácího balzámu je navíc tak jednoduchá, že si k ní můžete bez obav přibrat i děti, které výborně zabavíte, a zároveň spojíte příjemné s užitečným.

Kakaové máslo a co dál?

Ať již si zvolíte jakoukoli vůni a barvu, základ balzámu je vždy rámcově stejný. Hlavní ingrediencí je kakaové máslo, které rty nádherně zjemní a vyživí. Přidat můžete nerafinované bambucké máslo, případně mangové máslo. Chybět by neměl ani vosk, který všechny ingredience krásně spojí. Zvolit můžete jak klasický včelí, tak například jojobový, olivový či karnaubský. Pro ještě dokonalejší propojení složek balzámu poslouží také sójový lecitin, který navíc výborně snáší i citlivá pokožka. Chcete-li, aby byl váš balzám opravdu výživný, přidejte pár kapek jojobového oleje. Všechny složky rozpusťte ve vodní lázni. Nepřehánějte to však s její teplotou. Ta optimální se pohybuje okolo 40 až 50 °C.

Pohrajte si s vůní

Klidně se můžete pokusit přiblížit k vůni svého oblíbeného komerčního balzámu na rty anebo si připravit originální odér. Záleží jen na vaší fantazii a také na ročním období, pro které balzám připravujete. V létě jsou ideální lehké citrusové a květinové vůně, které příjemně nabudí a přinesou pocit svěžesti. Vyzkoušejte například citronovou trávu, ostružinu nebo růži. Naopak na podzim a zimu se hodí spíše zklidňující a hutnější vůně. Skvělá je levandulová silice anebo mladšími i staršími ročníky oblíbená vůně čokolády. Tu můžete navíc originálně kombinovat například s mátou či pomerančem a vyrobit tak i vlastnoruční vánoční dárek.

Inspirujte se při výběru vůně do balzámu v tomto článku.

Barvit můžete i potravinami

Aby balzám dodal vašim ústům také příjemný odstín, je potřeba do něho doplnit barviva. Zvolit můžete přímo do balzámů určené mica prášky. Nápomocné budou ale i některé potraviny. Do temně ruda balzám krásně obarví například šťáva z červené řepy. Hnědý odstín mu zase dodá kvalitní kakaový prášek. Chcete-li, aby se vaše rty po aplikaci balzámu rozzářily, přidejte do něho i glitry určené do kosmetiky. S barvami můžete experimentovat a připravit si tak jednoduše balzám na míru, který podtrhne vaši krásu. S množstvím barviva to ale nepřehánějte. Bohatě postačí pár kapek. Ano, správně, kapek. I barvivo v původně práškové podobě byste do balzámu měli přidávat tekuté. Stačí jej rozpustit ideálně v ricinovém oleji, který svými hojivými účinky zároveň podpoří kondici vašich rtů.

O zajímavé zabarvení balzámu na rty se postará také kurkuma.

Směs je hotova. Co dál?

Jakmile máte všechny ingredience pohromadě, nastal čas na naplnění balzámu do tubiček nebo skleněných či hliníkových dóziček. Jejich volba záleží opět na vašich preferencích. Nechte důkladně ztuhnout alespoň hodinu a poté již můžete svůj nový výtvor vyzkoušet. Tak co? Spokojeni? Anebo příště přidáte jinou barvu a vůni?