Voňavý sirup z bezových květů pro letní ochlazení

Voňavý sirup z bezových květů pro letní ochlazení
Sezona květů černého bezu nastává v průběhu května a června. Právě v tuto dobu je ten pravý čas nadělat si zásoby výtečného domácího sirupu, který bude možné v létě použít například pro výrobu osvěžujících limonád anebo jen tak ředit s vodou a popíjet pro zlepšení nálady.

Účinky černého bezu

Černý bez je téměř zázračnou univerzální léčivkou, která pomáhá tělu lépe fungovat. Kromě toho, že má silné diuretické účinky, pomáhá tělu také se ve větší míře potit, a proto ho ochlazuje. To se hodí jak při vysokých letních teplotách, tak i při horečce, kterou černý bez dokáže velice účinně pomoci srazit. Vysoký obsah tříslovin, vitaminů C a P a rutinu jej pasuje do role výborného pomocníka při péči o zdraví a pevnost cévních stěn. Proto by jej měli konzumovat především lidé trpící křečovými žilami či hemoroidy. Pomůže i při chřipce a nachlazení, protože rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání.

Co budete potřebovat k přípravě sirupu

Připravte si pořádně velký hrnec, protože jakmile jednou sirup z květů černého bezu ochutnáte, budete ho chtít neustále.

Dále budete pro výrobu přibližně 3 litrů sirupu potřebovat:

  • 30 květů černého bezu
  • 2,5 l vody
  • 2,5 kg cukru, nejlépe třtinového
  • 3 omyté citrony
  • 50 g kyseliny citronové

Jak postupovat

Veškeré použité nádobí nejprve sterilizujte. Vodu převařte a nechte vychladnout. Natrhané bezové květy nechte nejprve alespoň hodinu odležet někde venku. Vylezou z nich broučkové, které byste museli jinak složitě odstraňovat. Poté květy vyperte ve studené vodě, vložte do hrnce s převařenou vodou, přidejte na plátky nakrájený citron a uložte do chladu na 1 až 2 dny. Můžete občas promíchat. Když je nálev hotový, sceďte jej, ručně vymačkejte šťávu z květů a citronů a do tekutiny přidejte cukr a kyselinu citronovou jako konzervant. Za pravidelného míchání nechte cukr rozpustit, již nevařte a hotovým sirupem plňte předem připravené vymyté lahve. Ty je možné před plněním krátce prohřát v troubě na 50–80 °C, aby se vysušily a zbavily bakterií. Lahve zavíčkujte a sirup uložte na tmavé a chladné místo.

Tipy na vylepšení

Chcete-li mít jistotu, že vám sirup vydrží rok i déle, kápněte na jeho hladinu v lahvi trochu alkoholu, který zničí bakterie. Můžete jím objet i zátku. Takto konzervovaný sirup vydrží v nezměněném stavu klidně i rok. Máte-li chuť na něco pikantnějšího pro dlouhé zimní večery, zkuste převařenou vodu pro přípravu sirupu ještě před vložením bezových květů naředit v poměru 1 : 1 s kvalitním bílým vínem. To dodá výslednému sirupu další chuťovou složku navíc a váš mlsný jazýček bude mít co zpracovávat. Opravdoví labužníci si do takto připraveného sirupu mohou dopřát ještě špetku skořice a připravit si tak dokonalé pití na vánoční stůl.

Jak bezový sirup konzumovat

Asi nejjednodušší způsob je rozředění s vodou v poměru přibližně 1 : 8. Takto připravenou limonádu můžete v létě doplnit ještě ledem. V zimě je možné naopak bezový sirup přidávat do čaje místo cukru a doplnit ho třeba i kapkou pálenky pro zahřátí. V průběhu celého roku jej ale můžete využít do nejrůznějších nápojů, smoothies, koktejlů anebo jím třeba ochutit moučník. Sirup z černého bezu je univerzálně použitelný na všechny způsoby, rozhodně ho vyzkoušejte.

ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.