V čem spočívá tajemství šumivých bomb?

V kombinaci jedlé sody a kyseliny citronové. Přestože tyto zázračné koule, které nám zpříjemní koupel, pořídíte i v drogerii, vyrobit si je díky snadné dostupnosti ingrediencí můžete i sami doma, a dokonce mnohem levněji. Šumivé bomby jsou také skvělým tipem na vlastnoručně vyrobený vánoční dárek, kterým ohromíte své blízké. A budete se divit, nic složitého na jejich výrobě není. Zvládne ji i úplný amatér v oblasti výroby domácí kosmetiky. Pojďme se do ní tedy pustit.

Jaké budete potřebovat ingredience?

V první řadě si připravte již zmíněnou jedlou sodu a kyselinu citronovou. Na přibližně 200 g jedlé sody byste měli mít 100 g kyseliny. Jako nosná složka je vhodný například kukuřičný škrob, opět bude stačit přibližně 100 g. Chcete-li mít koupel, která vyživí pokožku, nic nezkazíte přidáním 100 g mořské soli. Jako prevenci vysušené pokožky přidejte do směsi i přibližně 4 lžíce oleje. Zvolit můžete třeba meruňkový, vhodný pro citlivou pokožku, anebo obyčejný olivový či slunečnicový. Samozřejmě v biokvalitě a nejlépe lisovaný zastudena. Právě tento způsob zpracování oleje v něm totiž zachovává maximum výživných látek. Chcete-li mít koupel v barvách duhy, připravte si také několik kapek potravinářského barviva. A samozřejmě budete potřebovat i několik lžic vody. Máte-li doma sušené bylinky, rozhodně je do směsi také přidejte. Koupel pak bude nejen příjemná, ale také léčivá.

Suchou směs zvlhčujte postupně

Tajemství výroby šumivých bomb spočívá v trpělivosti. Připravte si dvě misky, ideálně nerezové, a vydezinfikujte je alkoholem. Do jedné navažte všechny sypké složky a do druhé si odměřte vodu a olej, který můžete pro příjemnou vůni doplnit i několika kapkami esenciálního oleje, například z levandule, skořice či vanilky. Tekutou složku začněte postupně vmíchávat do sypké směsi. Ale musíte tak činit opravdu pomalu, aby směs nereagovala a nevyšuměla dříve než ve vaně. Ideální je nalít tekutou složku například do rozprašovače a z něho pak suchou složku postupně provlhčovat. Jakmile vám vznikne kompaktní hmota, pořádně ji promněte prsty, aby se složky dobře spojily, a natlačte do připravených formiček nejlépe kulového tvaru. Do těch můžete před plněním přidat i trochu sušených bylinek. Skvělá je například levandule, měsíček anebo heřmánek.

Šumivky rychle tuhnou

Jakmile je hmota připravena k napěchování do formiček, budete muset naopak postupovat poměrně rychle, protože začne rychle tuhnout. To je ale výhoda, protože hotovou bombu můžete z forem vyklepnout poměrně záhy, zhruba po 15 minutách. Poté je potřeba ji nechat ještě alespoň den proschnout a teprve poté uzavřít do sklenice anebo zabalit do celofánu a uložit na suché místo.

S balením si vyhrajte

Chcete-li hotovou šumivku darovat jako vánoční dárek, popusťte uzdu fantazii a věnujte dostatek péče jejímu efektnímu zabalení. Mašle, krabičky, nalepovací hvězdy, to vše udělá z vašeho vlastnoručně vyrobeného dárku skvost, který budou pod stromečkem všichni obdivovat. Nezapomeňte ale především na neprodyšné uzavření bomby do celofánového obalu, aby se do ní ještě před použitím nedostala vzdušná vlhkost a neznehodnotila její vlastnosti.