Každý, kdo si někdy koupil surové bambucké máslo, se jistě podivil jeho poměrně tuhé konzistenci. Právě ta je příčinou toho, proč je téměř nemožné použít bambucké máslo například na ekzematickou pokožku našich nejmenších, přestože by jí velmi prospělo. Řešením je připravit z bambuckého másla lehce roztíratelnou mast, kterou lze použít jako jakoukoli jinou koupenou v obchodě. Její blahodárné účinky na pokožku však budou mnohonásobně vyšší. Šlehané máslo získá příjemně krémovou konzistenci díky přídavku olejů. Ty budou zároveň násobit jeho účinky.

Jaké oleje jsou nejlepší k péči o vaši pokožku? Poradíme zde.

Jaké suroviny si připravit?

Předtím než se pustíte do výroby šlehaného másla, je potřeba mít všechny nutné suroviny pěkně po ruce. Základem je samozřejmě bambucké máslo, nejlépe v biokvalitě. To je potřeba rozehřát ve vodní lázni při teplotě maximálně okolo 50 °C.

Následně přidejte oleje v poměru asi 3 : 2 ve prospěch másla. Oleje je lepší vybírat spíše lehčí, protože samotné máslo je již mastné a hutné dost. Ideální je například hroznový olej vhodný i na aknózní pleť, ricinový olej hojící jizvy či silně pěsticí jojobový olej. Připravujete-li šlehané máslo pro stárnoucí pokožku, můžete do něho přidat i olej makadamiový.

Na šlehání záleží

Kromě ručního mixéru budete potřebovat také nerezovou misku, v níž všechny suroviny rozpustíte, smícháte a následně budete i šlehat. Právě smíchání a první šlehání je nejdůležitější. Jakmile se všechny suroviny řádně spojí, nechte máslo několik minut chladnout. Klidně ho můžete vložit do lednice. Pravidelně ale kontrolujte, aby nezchladlo příliš a nevytvořilo na povrchu krustu, která by později způsobila jeho příliš tuhou konzistenci. Správně chladnoucí směs by si měla zachovávat mléčnou barvu. Po krátkém chlazení vyjměte misku z lednice a opět několik minut šlehejte. Celý postup opakujte alespoň čtyřikrát až pětkrát, dokud nebude mít máslo krémovou konzistenci. Právě v tuto chvíli totiž nastává ten správný okamžik pro přidání pěsticích složek.

Máslo je téměř hotové

Aby máslo krásně vonělo, je potřeba do něho přidat přírodní silice či esenciální oleje. Velice oblíbená zejména u dětí je levandule, která má zároveň zklidňující účinky. Pro zakonzervování a podporu antioxidačních účinků přidejte také pár kapek vitaminu E.

Jaké přírodní silice pomáhají zatočit se stresem a napětím, zjistíte v tomto článku.

Několik triků na závěr

Obáváte-li se příliš mastného pocitu po nanesení másla na pokožku, přidejte do něho škrob nebo pudr. Ideální je kukuřičný či rýžový. Bambucké máslo šleháním nabude. Misku, v níž budete připravovat svůj domácí produkt, proto volte zhruba dvojnásobnou oproti celkovému množství zpracovávaných surovin. Šlehaná másla, pokud se vám do nich ovšem nedostane nedopatřením voda nebo je rychle nespotřebujete, vydrží klidně i půl roku, aniž by se jejich vlastnosti výrazně změnily. Hodí se tedy i jako vánoční dárek, který obdarovaného nejen potěší, ale také mu zpříjemní jarní měsíce, kdy začne sluníčko pomalu vystrkovat svoje paprsky.