Abhjanga doslova znamená pomazání těla olejem. V ájurvédě se pravidelná masáž teplým olejem používá jako prevence proti chorobám. S trochou lásky k tělu a pár minutami času můžete něco z ní provádět i sami – ráno nebo večer před koupelí je k tomu nejvhodnější čas. Začněte pomalu, nikam nespěchejte, zpočátku nemusíte být příliš důslední. Uvidíte, že po čase, až se skrze masáž se svým tělem lépe seznámíte a naučíte se mu naslouchat, si život bez ní už nebudete umět představit.

Účinky

Pravidelné masáže povzbuzují krevní oběh, uklidňují nervový systém a posilují svaly. Podporují trávení a vytvářejí tak trvalou duševní a tělesnou pohodu. Navíc stabilizují a povzbuzují vnitřní orgány prostřednictvím jejich reflexních zón na pokožce. Ty se nachází hlavně na chodidlech a dlaních, proto je při vašem rituálu rozhodně neopomíjejte. Omlazující a regenerační působení olejové masáže vědecké výzkumy vysvětlují tím, že silně podněcuje tvorbu hormonů v pokožce. Zvláště ty růstové a pohlavní.

Jaké oleje vybírat?

„Čím hutnější, tím lepší,“ radí Zuzka Klingrová. Používejte sezamový olej nebo podle typu pokožky například olivový, kokosový či sladký mandlový. Rostlinné oleje posilují obranyschopnost pokožky a podporují její zdraví a správné fungování. Pozitivně ovlivňují ochrannou kožní bariéru a pH faktor.

Oleje vybírejte kvalitní a zastudena lisované, jedině ty obsahují cenné vitaminy, které kůži dodají potřebnou výživu. „Existují ještě speciální ájurvédské oleje sezamové s bylinami, ty jsou na doporučení ájurvédského lékaře. Jedná se totiž o silné oleje, v nichž se byliny macerují několik dní. Proto nejsou určeny na každodenní použití,“ upozorňuje jogínka.

Při mastné pokožce, pomalé látkové výměně nebo nadváze byste se neměli olejovat denně. Místo toho aplikujte suché masáže, které oživují látkovou výměnu a aktivují krevní oběh. Olej před masáží nezapomeňte zahřát ve vodní lázni na tělesnou teplotu. Dejte pozor, aby se nepřehřál. Teplý olej pronikne do hlubších vrstev pokožky, uklidní nervový systém a ‚uzemní‘ vás. Můžete přidat i kapku oblíbeného esenciálního oleje, například levandulového. I tím se dá výsledné působení masáže hodně ovlivnit.

Praktické zásady

Masáž je dobré provádět v blízkosti sprchy. Pod sebe si dejte ručník, abyste od oleje nezamazali své okolí a neklouzalo vám to. Na masáž si vyhraďte nejlépe starý nepotřebný ručník – sezamový olej totiž barví.

„Olej se vstřebává během mazání. Jakmile skončíte u hlavy, na nohách se olej už vstřebal,“ říká Zuzka. Poté doporučujeme otřít nohy a osprchovat se teplou vodou. „Než půjdete do sprchy, otřete si plosky nohou, aby vám neklouzaly po podlaze,“ radí Klingrová.

Hutný sezamový olej může při dlouhodobém účinku vyvolávat alergické reakce. Ájurvédští maséři proto doporučují nechat olej působit maximálně hodinu a pak ho důkladně smýt. „Necháte-li olej působit 24 hodin, máte téměř stoprocentní jistotu, že se osypete,“ vysvětluje jogínka.

Odspoda nahoru

Při masáži postupujte od nohou, včetně chodidla, nártu, achilovky, přes lýtka a stehna. Poté masírujte břicho a trup – po stranách hrudníku a prsa. Šíje od ramene nahoru a dolů a krk. Obličej, uši a hlavu. Nebojte se olej nanést na hlavu i do vlasů, vlasové kutikuly krásně vyživí a pak ho snadno vymyjete obyčejným šamponem. Chcete-li intenzivně hýčkat tělo, budete na masáž potřebovat asi 15 minut denně. Nemáte-li tolik času, stačí i částečná masáž obličeje, uší, rukou a chodidel. I ta má celostní a trvalý účinek.