Mýdlový sliz k vašim službám

Zní vám název tohoto prostředku nechutně? To je jen první dojem. Ve skutečnosti se jedná o velice účinný prací prostředek, který ale bohužel při bližším prozkoumání svojí konzistencí sliz připomíná. Rozhodně se ale nenechte odradit a vyzkoušejte ho. Bude se vám zamlouvat.

Ingredience:

  • 100 g nastrouhaného mýdla – použít můžete čisté marseillské anebo domácí vlastnoručně vyrobené
  • 100 g prací sody
  • 2 l horké vody
  • libovolný esenciální olej

Postup:

Mýdlový sliz má tekutou konzistenci, proto si najděte vhodnou nádobu, například prázdnou lahev od tekutého pracího prostředku nebo aviváže s objemem alespoň 2,5 l. Uvařte 2 l vody a přibližně polovinu nalijte do nádoby. Přidejte nastrouhané mýdlo a důkladně obsah nádoby promíchejte nebo protřepejte tak, aby se rozpustilo. Poté dolijte zbytek vody a za stálého míchání přisypte prací sodu. Nakonec přidejte esenciální olej. Nádobu nechte otevřenou stát na chladném místě po dobu alespoň 12 hodin. Postupným chladnutím by měl sliz samovolně tuhnout. Jakmile bude obsah dostatečně chladný a tuhý, můžete nádobu uzavřít a přírodní prací prostředek je na světě. A jak jej dávkovat? Na jednu plnou pračku prádla (cca 5 kg) počítejte s asi 200 ml slizu. Spíše než do zásobníku je lepší vkládat sliz přímo k prádlu.

Domácí aviváž

Když už máte vlastnoručně vyrobený prací prostředek, připravte si i domácí aviváž. Její výroba je ještě jednodušší.

Ingredience:

  • 250 ml octa (jablečný, vinný, lihový)
  • 250 ml vody
  • 10 kapek esenciálního oleje

Postup:

Připravte si vhodnou nádobu, do které nalijte převařenou vodu a ocet a nakonec přidejte esenciální olej. Důkladně protřepejte, aby se všechny složky smísily. To bude ostatně potřeba udělat před každým použitím. Dávkujte do zásobníku pračky na každé praní asi 30 ml aviváže, což jsou přibližně 2 až 3 polévkové lžíce. Nemusíte se obávat, že by prádlo bylo po použití cítit octem. Naopak bude krásně hebké a měkké a vonět po esenciálním oleji. Ocet kromě změkčení prádla také vyčistí vaši pračku a zbaví ji vodního kamene a plísní. Chcete-li si připravit poněkud modifikovanou variantu domácí aviváže, vyměňte použitou vodu za bylinkový výluh anebo v ní krátce povařte slupky z pomerančů. Nejenže bude krásně vonět, ale přejdou do ní i přírodní látky, které pak zintenzivní vůni prádla.

Při výběru té správné vůně pro své prádlo se můžete inspirovat v tomto článku.