Trávíte celý den na nohou a kvůli zvýšené námaze máte paty rozpraskané do krve? Vyzkoušeli jste už celou řadu krémů a mastí a výsledky byly jen krátkodobé, anebo dokonce žádné? K péči o přetěžované paty je potřeba přistoupit systematicky.

Starejte se o své nohy

A to opravdu každý den, zvláště pokud je přetěžujete. Základem je samozřejmě nošení vhodné obuvi, ale také pravidelné odstraňování zrohovatělé kůže a intenzivní promazávání vhodným krémem. Ten si můžete připravit ve vysoké kvalitě i sami doma.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Základem masti na rozpraskané paty je lanolin, který lze sehnat v rostlinné i živočišné variantě. Ta živočišná je samozřejmě účinnější. Lanolin je tuk pocházející z ovčí vlny a slouží k výživě pokožky zvířat a její ochraně před nežádoucími vlivy. Podobným způsobem se tento jedinečný tuk bude starat i o vaše chodidla. Pak budete potřebovat bambucké máslo, které má také intenzivní vyživující a zvláčňující účinky na pokožku. Pro urychlení hojivých procesů do masti přidejte panthenol, alantoin a aloe veru. Pro zatažení již vzniklých prasklin doplňte mast o ureu neboli močovinu. Svěží vůni a dezinfekci vašim chodidlům zajistí tea tree esenciální olej, který můžete doplnit i o uklidňující levanduli. Jako konzervant použijte vitamin E.

Pusťte se do výroby

Pro přípravu 100 ml masti důkladně rozpusťte ve vodní lázni 60 ml lanolinu společně s 30 ml bambuckého másla. Dejte ale pozor, aby se směs nevařila. Stáhněte z plamene, nechte vychladnout a poté vmíchejte 5 g alantoinu a stejné množství urey. Přidejte 5 kapek panthenolu a výtažku z aloe very a celé uzavřete doplněním o esenciální oleje. Ještě předtím, než začne mast tuhnout, ji přelijte do finální nádobky. Nechte alespoň přes noc odpočinout a poté pečlivě uzavřete. Takto připravená mast bez vodní složky vydrží v nezměněném stavu i několik měsíců.

Jak mast používat?

Po večerní koupeli, v jejímž rámci jste mechanicky z pat odstranili zrohovatělou kůži, naneste větší množství masti na paty, případně i bříška nohou. Nasaďte si na nohy jemné ponožky a nechte působit přes noc. Již po prvním použití bude vaše pokožka na nohách ráno příjemně vláčná. Pro dosažení dlouhodobých výsledků opakujte celou proceduru pravidelně alespoň třikrát týdně po dobu jednoho měsíce. Jestliže pozorujete, že vaše paty opět začínají praskat, naordinujte si znovu alespoň měsíc péče.

Kdo by se měl starat o svá chodidla především?

Ohroženou skupinou jsou kromě aktivních sportovců a fyzicky pracujících osob i lidé trpící cukrovkou, u nichž se trhliny na patách kvůli horšímu prokrvení chodidel hojí déle. V konečném důsledku pak mohou vést k závažným komplikacím například v podobě syndromu diabetické nohy. Pro ostatní jsou rozpraskané paty spíše kosmetickým neduhem, kterému lze ovšem správnou péčí snadno předejít. Péče o chodidla je bohužel často podceňována a nastupuje až v momentě, kdy začne být bolest nesnesitelná.

Zaměřte se na své nohy a dopřejte jim to nejlepší. Vyzkoušet můžete i moderní trend v podobě barefoot obuvi.