První tip: zvykněte si používat menstruační kalíšek

Než se pustíte do neznáma, hodně cvičte doma ve vlastní koupelně. Jestliže si myslíte, že jste ještě nezvládly používání menstruačního kalíšku, je nejlepší počkat tři nebo čtyři menstruace, abyste se při jeho výměně a zavádění cítily pohodlně i mimo domov. Pokud toto adaptační období nevyužijete, budete nervózní a můžete mít potíže v koupelně, která není vaše.

K dosažení tohoto cíle doporučujeme přečíst si, jak používat menstruační kalíšek poprvé.

Druhý tip: určete, jak často měnit menstruační kalíšek

Pamatujte, že menstruační kalíšek můžete nosit až 12 hodin, takže zvládnete klidně i celý den bez výměny. Pokud jej například zavedete těsně před odjezdem z domova v 8 hodin ráno, kalíšek na jedno zavedení bez problémů vydrží až do 8 hodin večer.

Při silnějším krvácení během prvních dnů menstruace budete muset improvizovat a používat i jinou než domácí koupelnu. Fakt, že je kalíšek plný krve, a tudíž je potřeba ho vyprázdnit, poznáte tak, že vám přebytečná krev při čůrání zbarví moč dorůžova. Vyměňujte kalíšek jen v tom případě, jinak je výměna zbytečná a vy v klidu vydržíte s jeho výměnou domů nebo do vhodnějšího prostředí.

Třetí tip: vybírejte si veřejné toalety s umyvadlem

Na mnoha pracovištích, v restauracích nebo v obchodních domech najdete toalety s umyvadlem uvnitř. Vlastní umyvadlo uvnitř toalety je nejčastěji umístěno na toaletě určené pro vozíčkáře nebo toaletě s přebalovacím pultem.

Čtvrtý tip: vždy s sebou noste „soupravu na přežití“

Nemáte-li jinou možnost než si vyměnit menstruační kalíšek mimo domov, doporučujeme vám pořídit si pár užitečných pomocníků, kteří vám celý proces výměny usnadní.

Noste s sebou vždy lahev s vodou, bude náhradou za umyvadlo, když ho zrovna nebudete mít po ruce. Plánujete-li být na místě, které neumožňuje vstup s vlastními lahvemi (divadlo, kino, diskotéka, festival apod.), noste s sebou balíček vlhčených ubrousků určených k intimní hygieně. Poslouží vám k očištění menstruačního kalíšku před následovným znovuzavedením. Vždy se musíte pokusit vložit kalíšek beze stop krve, ale pokud se vám to vždy nepovede, nezoufejte – pro jednou se nic nestane.

Níže si shrneme jednotlivé kroky, jak postupovat při výměně menstruačního kalíšku mimo domov:

Před vstupem na toaletu si umyjte ruce a snažte se posléze ničeho nedotýkat.

Uvolněte svaly pánevního dna a v klidu vyjměte menstruační kalíšek, vyprázdněte jej do toalety a následně opláchněte vodou z lahve. Pokud lahvičku nemáte, použijte intimní ubrousek nebo kapesník.

Zaveďte kalíšek zpět, pro mnohé je zavádění snazší, pokud je kalíšek mokrý. Navlhčený kalíšek lépe vklouzne do pochvy.

Opět se snažte ničeho nedotýkat a znovu si umyjte ruce.

Snadné, že? Nemějte z výměny kalíšku mimo domov obavy. Používání, a tedy i výměna kalíšku by neměly být žádné tabu.