Vsaďte na přirozenost pleti

První pomocí při podráždění pleti jsou přípravky s panthenolem, které zakoupíte v každé lékárně. Panthenol se získává z kyseliny pantothenové, která je přírodní formou vitaminu B5. Panthenol pomáhá hydratovat pokožku, omezuje její svědění a urychluje hojení ran včetně popálenin a bodnutí od hmyzu. Ve své přirozené podobě se panthenol nachází například v medu, vejcích či fazolích. Již hotový panthenol lze ale pořídit ve formě gelu jako kosmetickou surovinu. Doplníte-li ho o hojivý heřmánek a měsíček, který je ideální pro citlivou pleť, máte rázem základ pečujícího séra, jímž můžete podrážděnou pleť pravidelně ošetřovat.

Jak vlastně poznáte podrážděnou pleť?

Podrážděná pleť vykazuje všechny znaky pleti citlivé. Při styku s alergizující látkou reaguje vznikem zánětlivých míst, zvýšenou suchostí a šupinatěním. Častý je také nepříjemný pocit napětí pokožky, pálení spojené se zarudnutím, vyrážkami a ekzémy. Symptomy citlivé pleti se mohou objevit všude po těle od obličeje přes ruce, pokožku hlavy až po nohy a často jsou spojené i s aktuálními tělesnými pochody. Vliv na kvalitu pleti má například zvýšená úroveň stresu, těhotenství anebo stárnutí, kterým pleť ztrácí především svoji pružnost, ale také hydrataci. Znakem zdravé pokožky je neporušená bariéra rohové vrstvy (stratum corneum), která pomáhá udržet v pokožce vodu a zároveň chrání její spodní vrstvy. Cílem všech kosmetických zásahů na podrážděnou pleť je snaha tuto vrstvu obnovit a stabilizovat, aby jí do těla nemohly pronikat dráždivé látky.

Dopřejte své senzitivní pleti přírodní péči

Jestliže je vaše pleť momentálně podrážděná, zkuste jí předtím, než se vydáte k dermatologovi, dát ještě šanci. Pečující dvoufázové sérum pro její pravidelné ošetřování si snadno připravíte i sami doma. Jeho základem je výživný mandlový olej, doplněný o med s přirozeným obsahem panthenolu, aloe vera a hojivé bylinky.

Ingredience:

  • 50 ml mandlového oleje – nejlépe lisovaného zastudena
  • 20 ml výluhu ze směsi heřmánku, měsíčku a řepíku
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce gelu z aloe vera
  • případně kosmetický panthenol
  • tokoferol

Postup:

Nejprve si připravte bylinný výluh tak, že do hrnku s vodou vložíte bylinky na 3 rovné díly, přivedete k varu a ihned stáhnete z plamene. Poté necháte bylinky alespoň hodinu louhovat a nakonec přecedíte. Na přípravu 100 ml výluhu počítejte s 1 čajovou lžičkou od každé bylinky. Nevyužitý výluh můžete po dobu 14 dní uskladnit v ledničce a používat například jako pleťovou vodu.

Až budete mít výluh hotový, odměřte potřebné množství a přidejte ho do misky s mandlovým olejem, v němž jste předtím za mírného zahřívání ve vodní lázni rozpustili lžíci medu. Doplňte aloe vera gelem a případně pro posílení účinku můžete přidat ještě 5 kapek kosmetického panthenolu. Na závěr zakonzervujte vitaminem E (tokoferol) a sérum je hotové.

Jak sérum používat?
Dvoufázové sérum je nutné před použitím vždy protřepat, aby se obě složky spojily. Poté je můžete využívat například pro večerní odlíčení pleti anebo ho nanést na čistou pleť během dne jako lehkou a výživnou masku.