Jaké jsou příčiny akné v dospělosti?

Těch může být opravdu celá řada. Od používání nevhodných kosmetických přípravků po hormonální změny, stres, nedostatek pohybu, ale i dědičnost. Jedno však mají všechny společné. Nevzhledné komedony vznikají v důsledku ucpávání mazových žláz a zhoršeného odtoku mazu, jehož nadměrná produkce je spojena s následným zánětem. Ten se projevuje zarudnutím a zvýšeným výskytem bílých čepiček pokrývajících mazové žlázy. Již z tohoto je patrné, že základem péče o aknózní pleť bude především její dokonalé vyčištění a použití vhodné kosmetiky bez zbytečných chemických přísad, které by akné jen zhoršovaly.

Vezměte si na pomoc bílý jíl

Bílý jíl zakoupíte v celé řadě e-shopů s kosmetickými produkty a jeho využití na aknózní pleť je opravdu široké. Přidat jej můžete do vysušujících gelů, krémů, ale i mastí. Bílý jíl má silnou absorpční schopnost, díky které dokáže z pleti odstranit přebytečný maz, čímž zamezí zbytečnému ucpávání pórů. My si z něho vyrobíme speciální čisticí masku, jejíž pravidelné používání vám pomůže udržet pleť čistou a předcházet tak příznakům akné.

Co budete potřebovat?

Na výrobu 100 ml pleťové masky si připravte asi 90 g bílého jílu, panthenol, glycerin, vitamin E, 30 ml výluhu z květů levandule v destilované vodě a extrakt z grepových jader pro konzervaci. Příjemný může být také esenciální olej, například levandulový nebo citronový. U něho ale raději nejprve vyzkoušejte snášenlivost své pleti.

Výroba jílové masky

Do vydezinfikované nerezové misky odměřte patřičné množství výluhu z levandule. Ten si vytvořte přidáním květů levandule do destilované vody, kterou posléze přiveďte k varu. Vařit se však nesmí. Poté sejměte z plamene a nechte přibližně půl hodiny louhovat. Sceďte a máte hotovo. Místo výluhu můžete samozřejmě použít i čistou destilovanou vodu, zbytečně se však připravíte o výjimečné uklidňující účinky levandule právě na pleť s akné. Do vodní složky přidávejte postupně bílý jíl a pečlivě metličkou rozmíchávejte. Není třeba mixovat. Měla by vzniknout polotekutá pasta s konzistencí, která dovolí nanesení na obličej. Do té následně přidejte asi 10 kapek panthenolu, který krásně uklidní již podrážděnou pokožku. Pro zajištění hydratace pleti je vhodný také glycerin. Ten má ale hydratační účinky jen tehdy, pokud je ho ve směsi méně než 10 %. Držte jej tedy pro jistotu v množství okolo 5 ml, tedy přibližně 1 čajovou lžičku. Nakonec doplňte vyživující a konzervující vitamin E a extrakt z grapefruitových jader. Obojího stačí do 5 kapek. A jestliže si chcete užít příjemnou vůni, pak i zvolenou rostlinnou silici.

Jak jílovou masku použít?

Na odlíčenou a umytou pleť naneste po předchozím zvlhčení přiměřené množství masky a nechte působit až do úplného zaschnutí. Pleť poté opláchněte vlažnou vodou a ošetřete lehkým vyživujícím krémem na problematickou pokožku. Masku nepoužívejte každý den, abyste si obličej nepřesušili. Postačí dvakrát až třikrát týdně. Budete-li důslední, již po třech týdnech používání zaznamenáte první pozitivní změny. Právě tak dlouho vám také spolehlivě maska vydrží. Poté bude potřeba připravit novou várku. Přírodní kosmetika nevyužívá tak silné konzervanty, proto to s množstvím směsi při jedné výrobě nepřehánějte.