Ozdobte věnec

Nudu nejlépe zaženou ruční práce. Spojte je s podzimní tématikou a vytvořte třeba uvítací věnec na dveře! Co k tomu budete potřebovat? Kromě korpusu, drátku a tavné pistole především větvičky vinné révy nebo břečťanu a spoustu podzimních plodů, jako jsou kaštany, žaludy, šišky, šípky nebo jeřabiny. Dobře vypadá i úplně jednoduchý věnec ze svázaných větviček dubu červeného nebo vřesu. Malé sourozence můžete během tvorby požádat, aby pomocí modelíny vytvořily portréty všech členů rodiny včetně domácích mazlíčků.


Udělejte si hodinu výtvarky

Navrhněte svým dětem podzimní procházku parkem, kde to teď hraje všemi barvami. Kromě toho, že se nadýchají čerstvého vzduchu, dejte jim za úkol nasbírat uschlé listí. Červené, hnědé, oranžové nebo žluté, jen ať to hraje všemi barvami! Doma pak z listů a za pomoci vodovek, lepidla a papíru vytvořte koláže a plastické kompozice, třeba zvířata. Slony, myšky, srnky, motýly – to vše lze z listů vyrobit. Hotová dílka nechte zarámovat a pověste v dětském pokojíčku, obývacím pokoji nebo s nimi podarujte příbuzné.


Vyrobte něco pro panenky

Prázdné papírové role a ruličky, krabice od mléka nebo od bot, krabičky od pomazánek, prázdné plechovky od limonády. Sbírejte různé předměty každodenní potřeby a recyklujte je v kreativní dílničce. Využijte představivost svoji i dětí k zhotovení originálních postaviček nebo věcí do domku pro panenky. Potřebovat k tomu budete i barevné papíry, lepidlo,vatu, nůžky a fixy.


Jděte do lesa

Už slyšíte, jak vaše děti otráveně volají, že je to nuda? Důležité je namotivovat je. Kromě toho, že v lese můžou naživo vidět srnky nebo zajíce, můžou taky vyhrát! Uspořádejte soutěž ve sbírání hub, nebo nechte děti, aby si z klacků vyrobily meče či vařečky, kterými můžou „míchat polévku“ v děravém pařezu. Menší děti přímo milují stavět domečky pro lesní skřítky z mechu, kůry a suchých větviček.


Nechte je skákat v listí

Využijte pěkné podzimní dny k procházkám a udělejte si tematické fotky, které vás potěší i během zimních měsíců. Tahle aktivita nestojí nic, ale užijete si při ní spoustu zábavy. Nechte děti, aby nasbíraly co největší kopu spadaného listí. Pak už se stačí jen rozeběhnout a skočit přimo do ní, zatímco vy budete cvakat foťákem. Klidně děti nechte, ať na sebe listí hází a válí se v něm – čím více srandy si užijí, tím více úsměvů bude pro vaše fotky.


Upečte koláč

Pečení ocení nejenom holčičky – i kluci maminkám rádi pomůžou v kuchyni. Ořechy, jablka, hrušky nebo dýně – to jsou ty pravé poklady z přírody, ze kterých vykouzlíte dezert k odpolednímu čaji. Vyberte si recept na jednoduchý koláč nebo muffiny a společně připravte voňavou dobrotu. Uvidíte, že děti si míchání těsta, ale i loupání nebo strouhání jablíček zamilují!

Připravte se na Halloween

Halloweenská párty pro děti se během prázdnin koná všude možně, a jistě i ve vašem městě nějaká bude. Využijte podzimní prázdniny a na tuhle speciální událost si s dětmi vyrobte strašidelný kostým. Jak na to? Třeba ze starého prostěradla, ve kterém vystřihnete otvory na ruce a oči. Obnošené černé tričko a černé legíny můžete zase proměnit v kostým kostlivce. Bílou textilovou barvou namalujete během chvilky na tričko kosti rukou a žeber, na legíny kosti nohou, a to i bez větších uměleckých schopností. Čarodějnický klobouk vykouzlíte z tvrdého papíru nebo filcu.


Zdroj: www.notrefamille.com