V zimě zapomeňte na krémy s obsahem vody

Právě vodní složka v krémech podporuje vznik mikrotrhlin, které se později špatně hojí. Jakmile venkovní teploty klesnou pod bod mrazu, vsaďte raději na hutné a mastné krémy, které pokožku dokonale vyživí a vytvoří na ní ochrannou vrstvu lepší než rukavice. Jeden takový si můžete vyrobit i sami doma a rozhodně vás nečeká žádný složitý postup. Tento krém se hodí i jako skvělý vánoční dárek, který potěší nejen ženy, ale i muže.

Jaké suroviny si na výrobu zimní masti na ruce připravit?

Nebojte se sáhnout po opravdu vydatných olejích a máslech. Základem by mělo být kvalitní bambucké máslo. Pro přípravu 250 ml krému počítejte s alespoň 100 g. Dále přibližně 50 ml hutného sezamového oleje, 20 g rostlinného lanolinu, 20 ml výživného rakytníkového oleje a 10 ml omlazujícího jojobového oleje. Můžete přidat i 20 ml oleje z pistácie a 20 ml meruňkového oleje, vhodného pro citlivou pokožku. Případně nemáte-li poslední dva oleje, nahraďte je poměrně levným a kvalitním ricinovým olejem, který je pověstný schopností podporovat zacelování jizev. Nezapomeňte ani na přibližně 10 g včelího vosku, který směs výborně propojí a zároveň na rukou pomůže vytvořit vůči zimě neprodyšný ochranný film. Co se týče bylinek, doplňte mast o heřmánek a řepík, které pomohou s rychlým zhojením již vzniklých mikrotrhlin.

Bambucké máslo je ne nadarmo nazýváno africkým zlatem.

Jak na to?

Postup je opravdu jednoduchý. Připravte si vodní lázeň, do které zanořte předem vydezinfikovanou nerezovou misku. Právě v té rozpusťte másla a přimíchejte oleje. Směs udržujte při teplotě přibližně 40 °C. Rozhodně se nesmí vařit. Jakmile budou všechny složky dokonale promíchané, vypněte plamen a nechte zchladnout. Ještě předtím, než začne mít směs tendenci opět tuhnout, přimíchejte bylinky a nechte alespoň 4 hodiny macerovat. Misku klidně ponechte ve vodní lázni, kterou můžete občasně mírně přihřát. Tukovou složku byste totiž měli udržovat tekutou. Po ukončení macerace přefiltrujte přes jemné plátýnko, naplňte do předem vymytých a suchých masťových obalů a nechte důkladně vychladnout.

Používejte každý den

Touto mastí můžete své ruce promazávat několikrát denně, klidně každý den. Nic nezkazíte tím, budete-li ji mít neustále při sobě. Pomůže vám udržet si ruce v kondici i v nejhorších mrazech. Samozřejmě, budete-li ji chtít darovat, dejte si práci s jejím zabalením a popiskem, do něhož můžete poznamenat i její složení. Díky tomu si obdarovaný uvědomí, kolik energie a lásky jste do výroby dárku vložili.