Bezový sirup tentokrát z plodů

Sirup z černého bezu je nejenom medicínou
Především jde o nenahraditelnou biopotravinu, která bude společně s vámi bojovat v zimě proti chřipce a nachlazení. Užívat ho můžete po lžičkách jako medicínu anebo si jím ozdobit zmrzlinu či ranní snídaňovou kaši. Bezový sirup se bude krásně vyjímat a skvěle chutnat také na vaflích, vdolcích anebo palačinkách. Doplníte-li jej o pramenitou vodu, pár kostek ledu a kolečko citronu, získáte výbornou limonádu, která vás v létě osvěží. Na bezovém sirupu si pochutnají i pánové, kteří si do něj mohou přidat stopičku alkoholu a získat tak jedinečný a zároveň zdravý likér.
Na co si dát pozor
Bezové kuličky rozhodně nekonzumujte v syrovém stavu, jsou totiž jedovaté. Bezpečnými se stanou až po převaření. Proto je nutno sirup z plodů bezu na rozdíl od toho z květů vždy důkladně povařit. Při sběru dávejte pozor na to, aby se vám do košíku dostaly jen tmavě rudé a zralé plody. Ty nezralé, zelené anebo světle růžové nesbírejte. Připravte se na poněkud nezvyklou chuť, která je ale daní za jeho výjimečné účinky.
Co budete potřebovat
Na domácí bezový sirup z plodů si připravte:
- 1 kg zralých bezových plodů
- 900 ml vody
- 850 g cukru (může být i třtinový)
- 3 čajové lžičky kyseliny citronové
- koření (hřebíček, badyán, zázvor, vanilka, kardamom apod.)
Z náčiní se hodí:
- plastové sítko
- šťouchadlo na brambory
- velký hrnec
- sklenice pro naplnění
Jak postupovat
Plody bezu nejprve důkladně opláchněte vodou, odstraňte stonky, nečistoty a nezralé bobulky a vložte je do velkého hrnce, ve kterém je budete později vařit. V hrnci přidejte k plodům kyselinu citronovou, vodu a případně koření (nemusí být) a vše přiveďte k varu. Vařte přibližně čtvrt hodiny. Zhruba každých 5 minut promačkávejte směs šťouchadlem na brambory. Jakmile získáte kašovitou hmotu, vezměte do ruky sítko a jemně jím směs přepasírujte. Stonky a slupky bobulí vyhoďte a šťávu vraťte zpět do hrnce, přidejte k ní cukr, nechte ho za stálého míchání rozpustit a vše vařte ještě alespoň čtvrt hodiny. V průběhu vaření pravidelně promíchávejte, bezová šťáva se ráda chytá ke dnu. Po ukončení varu plňte ještě horký sirup do sklenic a ihned zavíčkujte. Skladujte v chladu a temnu, vhodný bude chladný sklep, jestliže bydlíte v paneláku, raději jej mějte v lednici.
Na co lze bezový sirup použít
Jeho tmavá barva a zajímavá chuť vyniknou při přípravě letních osvěžujících limonád, míchaných nápojů či čaje. Podávat ho můžete i jen tak rozředěný s vodou. Dobrá zpráva je, že ho mohou konzumovat i děti.