Chutí trochu připomíná špenát a perfektně se hodí do všech „špenátových“ pokrmů. Já ho nejraději používám ke snídani spolu s vajíčkem. Stačí listy pokrájet, krátce podusit, přidat jedno-dvě vajíčka a chutná snídaně je hotová.


Listy jsou obecně nositeli hořké chuti, které máme ve výživě málo. Hořká chuť schlazuje a stahuje vlhkost, hodí se tedy perfektně pro všechny pitta konstituce neboli horkokrevné jedince a zejména ty, kteří v létě trpí ve velkém horku. Pro mě jako pro pitta-kapha osobu je mangold vynikající volba. Hořká chuť totiž pomáhá jak harmonizaci pitta, tak kapha, díky své zchlazujícím a vlhkost stahujícím vlastnostem.


Jednou mě přijela navštívit kamarádka z Německa a když viděla můj plný záhon mangoldu, tak říkala, že tu mám poklad. Že v Německu se za svazek platí až 7 euro. Takže kdo ještě nepěstujete, určitě na jaře vysaďte mangold a věřím, že budete spokojeni!

Výživa ke kořenům

Výživa ke kořenům

Ing. Kateřina Halamová, Ph.D., se dlouhodobě věnuje léčebnému učinku potravin na naše zdraví. Na kurzech vaření učí, jak tyto znalosti implementovat do každodenního života. Zdravě, chutně a jednoduše. Pro ty, kdo se chtějí naučit více, právě vypisuje 5týdenní online kurz: Výživa ke kořenům

Aktuální informace o vypisovaných kurzech najdete na fb stránce Kateřina vaří.