Vynikající jsou s dipama, pomazánkama a pestama, ale taky k salátům, vlastně i polévkám ... anebo jen tak samotné :)

SUROVINY PRO 3 PLECHY V TROUBĚ:
500 ml pohanka světlá (mechanicky loupaná)
800 ml lněné semínko hnědé
800 ml slunečnicové semínko loupané
400 g mák (nemusí být, ale já ho tam mám ráda :)
2 cibule
5 stroužků česneku
2 PL soli
6 PL umeocet
5 PL provensálské koření
2 PL tymiánu
dále se hodí černucha, římský kmín, český kmín (dle vašich chuťových preferencí)

POSTUP PŘÍPRAVY:
Zvlášť (ve větších miskách) namočíme pohanku, len, slunečnici a mák na min 3 hodiny (já je máčím přes noc).

Přebytečnou vodu slijeme, celé množství pohanky a poloviční množství lnu a slunečnice dáme do mixéru spolu s syrovou cibulí a česnekem a rozmixujeme dohladka (v tomto množství to bude třeba udělat na několikrát, ať nezavaříte mixér).

V extra míse postupně hromadíme vznikající těsto z rozmixovaných semínek, cibule a česneku, do kterých přimícháme zbylý len, slunečnici, mák, sůl a koření.

Roztíráme na pečící papír na plech a dáváme "sušit".

Já placky suším v sušičce, ale kdo máte troubu, můžete v klasické troubě. Kdo chce raw, tak pod 42°C na hooodně hodin, kdo chce rychleji, tak nejvyšší vhodná teplota je 120°C (horkovzduch) a trvat to bude cca 4-5 hodin. Uvidíte dle své trouby. V polovině sušení můžete placky otočit a stáhnout z nich pečící papír (sušení půjde rychleji).

Pozor vátoví jedinci, kteří trpíte na suchost, moc se jimi nepřejídejte :)

Přeji vám dobrou chuť.