Čím jsme starší, tím více skvrn na pokožce míváme. Je to dáno poruchami v tvorbě kožního barviva melaninu. Ten za normálních okolností chrání kůži před slunečním zářením – vytváří na ní souvislé opálení a alespoň částečně tak brání jejímu spálení. Jenže pokud se slunci vystavujeme příliš často a navíc bez odpovídajícího UV filtru, může se tvorba melaninu ‚porouchat‘. Navíc s tím, jak stárneme, v kůži přirozeně ubývá buněk, jež melatonin produkují, a ty zbylé se zvětšují. Výsledkem je nerovnoměrné opálení a právě vznik pigmentových skvrn. K tomu se přidává vliv genetiky a hormonů.

„S věkem se ztrácí schopnost rovnoměrně distribuovat pigment. Vystavování se slunci a UV záření v průběhu života zrychluje vyčerpání reparačních schopností kůže a skvrny se pak vyskytují dříve,“ vysvětluje dermatoložka a anti-agingová specialistka Tereza Gabryšová z pražské Kliniky YES VISAGE. V ordinacích dermatologů se nejčastěji objevují ženy po čtyřicítce, ale výjimkou nejsou ani třicátnice.

Začněte kosmetikou, pokračujte lékařem

Jestliže se vám pigmentové skvrny už začínají tvořit, od věci rozhodně není sáhnout po kosmetice se zesvětlujícím účinkem. Často se jí také říká depigmentační a zahrnuje celou škálu přípravků od těch čisticích, až po ty pečující. Najdete v ní jednak látky, které ovlivňují přímo tvorbu kožního barviva melaninu a jednak ty, které mají peelingový efekt, čímž přispívají k jednotnějšímu a jasnějšímu tónu pokožky. Nejlepší investicí jsou séra, které obsahují nejvyšší koncentraci účinných látek. Zlepšení většinou uvidíte v řádu týdnů až měsíců poctivého používání. Počítejte ovšem s tím, že má kosmetika své limity. „Depigmentační přípravky jsou účinné maximálně z 15 procent,“ odhaduje dermatoložka Gabryšová s tím, že zásah dermatologa ve většině případů nahradit zkrátka nedokážou. Samozřejmostí by mělo být každodenní používání ochranného krému s UV filtrem (v zimě sáhněte po třicítce, ve zbylé části roku po padesátce).

Jestli ale na pigmentové skvrny něco opravdu platí, je to dermatolog, respektive přístroje a další metody, které má v ordinaci k dispozici. Nejčastěji se k odstranění pigmentových skvrn používá laser. Jeho paprsek zacílí barevný pigment a rozstřelí ho na mikročástečky. O jeho odplavení z těla ven se následně postarají bílé krvinky. K odstranění pigmentací se ale používá i chemický peeling a IPL neboli intenzivní pulzní světlo. Někdy se zmíněné metody i vzájemně kombinují. „Chemický peeling je účinný asi z 50 procent, IPL z 80 procent a laser z 95 procent. U každého je to ale individuální,“ říká dermatoložka Gabryšová. Většinou je třeba absolvovat několik sezení po sobě (obvykle dvě až tři), cena zákroku se přitom odvíjí od velikosti ošetřované plochy. A také je třeba počítat s tím, že ne všechny skvrny odstranit lze. Jejich viditelnost se ale dá zmenšit vždy.

Zdroj: www.yesvisage.cz