Přestože holky v pubertě většinou řeší své tělo i pleť mnohem více než kluci, mají oproti nim jednu velkou výhodu: holčičí akné bývá mírnější a obvykle postihuje jenom obličej. Zato se ale objevuje dřív – většinou kolem třináctého roku. To klučičí pleť začnou pupínky trápit v průměru o dva roky později, tedy zhruba v patnácti. Holkám trápení s pletí ale také většinou dřív skončí – obvykle ve chvíli, kdy se jejich menstruační cyklus ustálí. Kolem sedmnáctých narozenin už tak jejich pleť bývá bez pupínků. Kluci takové štěstí nemají, s akné se mnoho z nich trápí až do devatenácti dvaceti let.

S tím, že se pupínky objeví, je v pubertě nutné počítat bez ohledu na pohlaví. Akné totiž postihuje až 85 procent dospívajících. Pupínky souvisí s převratnými hormonálními změnami, které se v dospívajícím těle odehrávají. U chlapců i u dívek v pubertě vzniká nadbytek mužských hormonů androgenů, které stimulují mazové žlázky. Ty pak produkují více mazu, než je zdrávo. „Mazový kanálek se množstvím mazu postupně ucpe a současně dojde ke zmnožení bakterií, které maz rozkládají, a vzniká zánět,“ popisuje mechanismus vzniku pupínků dermatoložka Yvonne Bergerová z pražské BcD Clinic.

Je tedy jasné, že se pupínků jen tak zbavit nedá. Zato se dá hodně udělat pro to, aby zánětlivé projevy byly mírnější. Chce to ale disciplínu a pravidelnost, což trochu nahrává holkám. Ty totiž bývají ochotnější o sebe pečovat. Základem péče o aknózní pleť jsou gely nebo mýdla, které odstraňují nahromaděný maz a bakterie z povrchu pokožky, a krémy nebo lotia s protizánětlivými a hojivými složkami. V těžších případech k nim může přibýt ještě medicínský přípravek předepsaný lékařem.

„Večer je pleť třeba důkladně očistit a poté nanést doporučený krém nebo lékařem předepsaný přípravek. Ráno pleť lehce očistěte od mazu a ošetřete denním krémem nebo gelem,“ radí dermatoložka. Důležité je pleť nepřesušit agresivními přípravky s obsahem alkoholu a nevynechávat krém – jinak se bude mazu tvořit ještě víc. Pokud se rozhodnete pupínky maskovat, je nejlepší sáhnout po korektorech a tónovaných emulzích z lékárny, které obsahují i léčivé složky.

Klučičí záležitost

Pro kluky platí v péči o pleť s pupínky stejná pravidla jako pro holky. S jediným rozdílem: mohou si dovolit koncentrovanější přípravky. A dokonce i ty, které obsahují alkohol. „Mužská pleť je obecně silnější a odolnější, má o něco vyšší počet mazových žláz. Velká část chlapců tedy může použít koncentrovanější přípravky, jako jsou více odmašťující mycí gely nebo pleťové vody s větším množstvím alkoholu,“ vysvětluje dermatoložka Bergerová.

Ani oni by to však s čištěním neměli přehnat. Jakmile se totiž pleť přesuší, začne se bránit tím, že zvýší produkci kožního mazu. Důležité tedy je vyčištěnou pleť hydratovat přípravkem speciálně určeným na aknózní pleť. Přípravky mají lehké textury a obsahují nejen hojivé složky, ale často i matující částice. Nejjistější je vybírat je v lékárně. Objeví-li se pupínky i na těle, což se chlapcům stává relativně často, je nejlepší sáhnout po stejných přípravcích, které používáte na obličej.

Velkou kapitolou je pak holení, které holky na rozdíl od kluků řešit nemusí. Aknózní pleť se totiž holí dost obtížně, byť to samo o sobě pupínky nezhoršuje. „Zánětlivé projevy bývají vyvýšené a mohou se tedy při holení poranit nebo podráždit, pak je i vyšší riziko, že si infekci roznesete po obličeji,“ upozorňuje dermatoložka Bergerová. Raději než po žiletce by podle ní měli kluci sáhnout po strojku a chloupky holit po směru růstu. „Pokud už použijí žiletku, měli by ji po holení vždycky pečlivě vydezinfikovat. Použitá může být zdrojem bakterií. Řešením mohou být i jednorázová holítka,“ doplňuje lékařka.

Před holením doporučuje vyčistit pleť. „A pokud to jen trochu jde, vynechte ty partie, kde jsou zánětlivé projevy nejvýraznější,“ říká. Rozhodnete-li se pro holení namokro, nikdy nezapomeňte použít pěnu na holení – vyberte si takovou, která se hodí pro citlivou pokožku. Snížíte tak riziko dalšího podráždění.

Zdroj: www.bcdclinic.cz