O tom, že mají drahé kameny léčivé schopnosti nebo že vyzařují energii, která nás může pozitivně ovlivňovat, už jste nejspíš slyšela. V Kondici jsme už také mnohokrát psali o síle afirmací, tedy krátkých posilujících vět, díky kterým si můžeme do života přitáhnout to, co si přejeme. Co když vám ale řekneme, že se v obou případech jedná také o nevšední kosmetické ingredience? Pravda, jejich účinky půjdou klinickými studiemi ověřit jen těžko, ale považovat je za pomýlenou ezoteriku by byla chyba. Přesně totiž souzní s trendem holistické péče o tělo, tedy snahou starat se o něj na všech úrovních, a to včetně těch jemnohmotných. A co může být lepší, než komplexní přístup? Že na tom něco bude, ostatně dokazuje i fakt, že značek, které svou pleťovou péči postavily právě na holistickém principu, pořád přibývá. Navíc jsou všechny přírodní a hodně z nich má české kořeny.

Mít se ráda

S čím vším se tedy ve flakonu s holistickou kosmetikou můžete setkat? Velmi účinnou ingrediencí mohou být například zmíněné afirmace. Pokud si je totiž pustíte do života, potažmo do kosmetického rituálu, nejspíš brzy zjistíte, že se na sebe najednou díváte jinak. Že se máte raději a netrýzníte se představami o tom, jaká byste měla být a co všechno je na vás špatně. „Afirmace jsou krátká pozitivní tvrzení, která, když si je často opakujeme, v našem myšlení a pak i ve vnějším světě ledacos změní. Možná to zní hodně ezotericky, ale na toto téma proběhlo už mnoho vědeckých výzkumů. Platí, že kam směřuje naše pozornost, o co se s láskou staráme, tak vzkvétá, a tam kam posíláme negativní myšlenky, lhostejnost nebo dokonce nenávist, to chátrá,“ vysvětluje, Monika Petrásková, zakladatelka značky Omorfia, jak afirmace fungují v každodenním životě.

Podle ní je k sobě většina žen zbytečně kritická a mluví k sobě s despektem. „Někdy si i nadáváme a většinu dne k sobě nejsme milé. Když se ráno podíváme do zrcadla, nelichotivě hodnotíme náš vzhled. Pak se něco se nepovede, může nám ujet autobus a my samy sobě říkáme: Jsem blbá, neschopná... A tak to jde celý den. Málokterá z nás sama sobě vědomě projevuje lásku. Afirmace jsou možností, jak to změnit,“ podotýká Petrásková.

Proto má každý produkt značky Omorfia svou vlastní afirmaci, která do ni byla vložena při výrobě. Ty na sebe navzájem navazují tak, jak jdou za sebou jednotlivé kroky péče o pleť. „Například odlíčení a čištění má afirmaci: ‚Nechávám odejít vše nepotřebné. Odpouštím.‘ V tomto kroku se tak spolu s nečistotami z pleti odstraňují i nánosy, které jsme na sebe nabalily během dne, třeba nepříjemné jednání, hádka či neshody. Díky tomu se očistíme od nepříjemných pocitů, které si nechceme ukládat a neneseme si napětí do postele,“ dává příklad Petrásková. Asi nemusíme dodávat, že vyladěná psychika se na stavu pleti dříve či později odrazí.

Čerpejte z kamenů

Další netradiční ingrediencí, na kterou v holistické kosmetice velmi často narazíte jsou drahé kameny a nejrůznější krystaly. Ty se ostatně v péči o pleť využívaly od pradávna – oblíbené byly v Egyptě nebo třeba v Číně. V péči o zevnějšek je využívali i Aztékové. Každému kameni se při tom přisuzovaly jiné schopnosti a jiná energie. V tom se moderní přípravky pracující se silou drahých kamenů vlastně nijak zásadně neliší. K celému procesu ovšem přibírají vědu a s krystaly pracují na různých úrovních.

„Drahé kameny využíváme několika způsoby. Jako prášek například u peelingu Yage Turmalin a neroli, kde turmalín pomáhá zrychlovat metabolismus a odplavování toxických látek z pokožky. Dále používáme minerály v tekuté formě, které v současné době zkoumáme v laboratoři v Londýně. Chtěli bychom, aby naše produkty obsahovaly širokou paletu výživy včetně minerálů, keré se nachází v horninách a vzácných kamenech. V neposlední řadě využíváme drahokamy pro jejich energetický potenciál, který mají,“ popisuje Petra Drvoštěpová, majitelka značky Yage, v jaké podobě se drahé kameny v přípravcích objevují.

Energie drahých kamenů má podobu vibrací, které se do kosmetiky přenášejí tak, že se do ní kameny v určitých fázích výroby vkládají. „U některých našich výrobků naleznete samotný kamínek i uvnitř flakonu,“ dodává Drvoštěpová. Vibrace podle ní mají schopnost zlepšit stav pokožky.Léčivou sílu kamenů využívají i čím dál oblíbenější masážní rollery, které podporují mikrocirkulaci krve v pokožce. Nejčastěji narazíte na ty z růženínu, jadeitu nefritu nebo třeba ametystu.

Zdroj: www.omorfia.care, www.yageorganics.com