Ztvrdlé paty často vznikají v důsledku nadměrného tlaku, tření nebo nedostatečné péče o nohy. Uškodit může nesprávná obuv i ponožky, výběr špatné kosmetiky nebo zanedbaná hygiena. Pokud na suché paty trpíte právě vy, nezoufejte. Máme pro vás několik rad, jak si zařídit hladká, jemná a přitažlivá chodidla. Pak už stačí jen vytáhnout z botníku střevíce a dělat parádu.

Zdroj: Youtube

Exfoliace

Pravidelný peeling je zásadní nejen pro krásu vaší pleti a těla, ale také pro hladké paty. Ať už se rozhodnete vyzkoušet peelingy z lékárny a drogerie, vždy hledejte exfoliační přípravky s většími granulkami.

Peeling si ale můžete snadno vyrobit i sama doma. Použít k tomu můžete hrubozrnnou mořskou sůl smíchanou s dětským nebo kokosovým olejem a citronovou šťávou. Můžete nohy peelingem masírovat rukou, kartáčem, nebo speciální tvrdou houbou k odstranění odumřelé kůže. Po exfoliaci nohy pečlivě opláchněte teplou vodou a řádně hydratujte.

Noční zábal

Pro hlubokou hydrataci pat můžete vyzkoušet noční ošetření. Před spaním naneste na chodidla velmi silnou vrstvu hydratačního krému, nandejte na něj bavlněnou ponožku a běžte spát. Během noci krém pronikne do pokožky a pomůže změkčit ztvrdlé partie.

Relaxační koupel

Do teplé vody přidejte Epsomskou sůl a vybrané éterické oleje. Namáčejte nohy v koupely cca 20 minut, poté pečlivě vysušte a ručníkem odstraňte odumřelou kůži. Nezapomeňte pak aplikovat hydratační krém.

Speciální náplasti

Existují náplasti, které obsahují účinné látky pro změkčení ztvrdlé pokožky na patách. Stačí je přilepit na postiženou oblast a nechat působit podle instrukcí. Tyto náplasti mohou být účinnou volbou pro mírné a středně ztvrdlé paty.

Octový zábal

Ocet je lék na všechno, suchých pat nevyjímaje. Použijte dva díly vody na jeden díl octa - použít můžete jakýkoliv, nejčastěji se doporučuje ten jablečný. Nohy do směsi namočte na 15-20 minut a důkladně opláchněte. Ani tady pak nezapomeňte na hydrataci.

Profesionální pedikúra

Nevíte si stále rady, co s popraskanýma patama? Navštivte kvalitní pedikérku. Součástí každé pedikúry by měla být celková péče o chodidla včetně odstranění zbytků kůže z pat.

Zatvrdlé a popraskané paty pro nás ve většině případů neznamenají žádné riziko, jedná se vyloženě o kosmetickou vadu. Pokud se ztvrdlá pokožka přetrvává nebo způsobuje nepříjemnosti, je vhodné konzultovat odborníka, jako je dermatolog, pro další doporučení a léčbu.

Zdroje: