I když vypadá jako akné, pomůže jen kosmetika na suchou pleť

Keratóza pilaris se stejně jako akné projeví nejčastěji v pubertě a obvykle v dospělosti odezní. Jenže zatímco u akné problém představuje nadměrná tvorba mazu a všudypřítomné bakterie, u keratózy dochází k ucpávání vlasových folikulů nadměrně produkovaným keratinem. Svrchní vrstvy kůže zesílí a vytvoří se drobné pupínky tělové, červené nebo u tmavších typů pleti dokonce hnědé barvy. Příčina je pravděpodobně schovaná v našich genech a lék neexistuje. Projevy se ale mohou výrazně zmírnit dobrou péčí.

Aby se kůže zbavila starých buněk, zařaďte peeling nebo saunu

Proč k poruše tvorby keratinu dochází, stále nevíme. Není ani jasné, proč v dospělosti většinou vymizí. Dermatologové zatím umí jen zmírňovat následky, proto se vyplatí zkombinovat vždy všechna dostupná řešení. Vedle hydratace zařaďte mezi pravidelné zkrášlovací procedury i peeling, který pokožce pomůže v obnově a zjemní ji. I zde ale platí, že by se neměl provádět příliš často, aby pokožku nenarušil a ještě víc nepodráždil.

Chcete-li to vzít z gruntu, zkuste se zaměřit na jídelníček

Pacienti s ‚kuřecí kůží‘ by se měli zaměřit na zdravou stravu – vynechat průmyslově zpracované potraviny napumpované chemií, případně zkusit vysadit klasické alergeny, jako jsou lepek, laktóza a podobně. Hlídejte si i pitný režim – pozor na sladké a šumivé nápoje! K lékaři zamiřte, pokud se tvrdé pupínky objeví jinde než na horní části paží a stehen, hýždích nebo obličeji.

Jste-li posedlí mačkáním pupínků, vyrazte k psychologovi

I když jde o nezávažné, neinfekční a hlavně poměrně běžné kožní onemocnění, dopady na psychiku můžou být enormní. Pacienti stejně jako lidé s atopickým ekzémem nevzhlednou vyrážku raději skrývají a často se za ni velmi stydí. Drobné vřídky navíc svádí k mačkání, následně se zanítí poškozená kůže a problém se ještě zviditelní.

Vyzkoušejte

I když to svádí k vysušování a dezinfekci jako u akné, pomůže naopak důkladná hydratace. Keratózou trpí totiž častěji lidé se suchou pokožkou a atopickým ekzémem. Dermatologové doporučují tělová mléka s ureou. Nanáší se i několikrát denně a už po týdnu používání je pokožka jemnější a pružnější. Keratóza se zhoršuje v zimě a naopak jí velmi svědčí slunce, teplo a vlhko. Mimo letní měsíce vám stejnou službu udělá i sauna nebo parní lázně. Změkčují pokožku a odumřelé buňky se díky tomu samy snáze oddělují a obnovují. Pokud jste ochotní experimentovat, vyzkoušejte autoimunitní protokol. Ideálně pod vedením odborníka z jídelníčku na tři měsíce vysadíte veškeré alergeny a potom je začnete postupně vracet. Spolu s tím budete sledovat, jestli a jak to ovlivní stav vaší pokožky. Mezi psychiatrickými diagnózami se objevila i dermatilománie – posedlost vlastní kůží, kdy žádný pupínek nemůže zůstat nevymáčknutý. Pacienti vědí, že mačkáním a škrábáním stav jen zhorší, ale nedokážou si pomoci. Jde o podobnou poruchu, jako je sebepoškozování – rozhodně se tedy vyplatí zajít na konzultaci k odborníkovi.

Zdroj:
časopis Kondice 7/2020