20 + Ochranná péče

„V kosmetice platí, že prevence je daleko snazší než řešení následků. Proto s pravidelnou péčí o pleť začněte už v pubertě,“ radí vývojářka kosmetiky Lenka Průšová ze značky Caneff. Mladá pleť nebo mastnější pleť bez výraznějších známek stárnutí potřebuje ze všeho nejvíc pravidelnou a důkladnou hydrataci. Ta pokožce kompenzuje přirozenou ztrátu vody způsobenou nejen přibývajícími roky, ale i působením vnějších vlivů. Dobře hydratovaná pleť neztrácí tak rychle elasticitu, pomaleji stárne, nechybí jí jas. Vsaďte na krémy s obsahem pleti vlastní kyseliny hyaluronové, ideálně v kombinaci s antioxidanty a vysokým UV faktorem.

30 + Posilující péče

Po třicítce začne pokožka pomalu a zprvu nenápadně ochabovat. Je to čas, kdy si všimnete prvních vrásek. Jde o ty způsobené pohybem mimických svalů, takže linky objevíte nejdříve v okolí očí a úst. „Mezi třicátým a pětatřicátým rokem je obvykle čas začít používat krémy eliminující vrásky. U žen se suchou pletí ale bohužel vráskové období začíná dříve, tudíž cílenou péči mohou potřebovat ještě před třicítkou,“ říká Lenka Průšová. Kromě hydratace už pleť v tomhle okamžiku potřebuje i větší porci výživy, proto mají protivráskové přípravky obvykle hutnější texturu a bývají i celkově mastnější. V krémech hledejte látky, které opět nastartují buněčnou obnovu a popoženou v pokožce tvorbu kolagenu a elastinu, jež v tomhle období začíná pomalu váznout. Nejlepší službu vám udělají přípravky s kyselinou hyaluronovou a peptidy, ceramidy nebo vitaminy C a E. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí i přípravky s obsahem rostlinných kmenových buněk, které umí zlepšit regenerační schopnosti kůže.

40 + Opravná péče

Po čtyřicítce začne pleť ztrácet hutnost, vrásky se prohlubují a kontury tváří pomalu ochabují. Mohou za to hlavně hormonální změny spojené s obdobím menopauzy. Pleť je sušší, tenčí a často se na ní začínají objevovat pigmentové skvrny. Dopřejte jí proto krém, který jí bude procesy způsobené hormonálními změnami kompenzovat. Pokožce většinou udělají dobře hutné a velmi výživné textury, které jí rychle vrátí ztracený komfort. Poohlédněte se po přípravcích s obsahem kyseliny hyaluronové, vitaminů E a C, retinolu, kolagenu, peptidů či molekuly Pro-Xylane. Ani správně vybraný krém ale pleť v tomhle případě nemusí zcela uspokojit. „Doporučuji péči kombinovat, tedy používat séra bohatá na aktivní látky a ty překrývat krémem s vysoce regeneračními účinky. Vrstvená péče je v tomhle případě asi nejlepší způsob, jak dosáhnout potřebných výsledků,“ říká vývojářka Lenka Průšová. Váš krém by měl také obsahovat vysoký UV faktor. Nemá-li ho, použijte přes něj ještě opalovací krém.

Zdroj: