Bronzer se nanáší na make-up, BB krém nebo případně i jen na denní krém s UV filtry, jste-li minimalistka. Na pudrový kousek budete potřebovat štětec – nejlíp fungují ty větší se zkosenými štětinami, které bývají označené jako konturovací. Krémový i tekutý bronzer se většinou nanáší prsty nebo houbičkou, ale použít opět můžete i štětec. „U bronzeru bychom měli vždy myslet na přirozený efekt, není tedy žádoucí dělat zbytečně výrazné nánosy, které na pleti dělají šmouhy. Mohli bychom tak i ve výsledném efektu zvýraznit nechtěně vrásky či jiné nedokonalosti pleti. Bronzer by měl být v harmonii s líčením a neměl by tvořit jeho dominantní část. To je jedna z chyb, které se objevují,“ vysvětluje vizážistka Jana Habrcetlová, která je zároveň školitelkou sítě Líčírna Organics, jak na nanášení bronzru.

Zdroj: Youtube

Zapomeňte tedy na výrazné tmavé čáry na obličeji, které jste nejspíš viděla v tutoriálech na YouTube a které ze všeho nejvíc připomínají indiánské válečné maskování. Daleko lepší je nanášet menší množství produktu s tím, že bude-li to třeba, můžete na sytosti vždycky ‚přitlačit‘ nanesením další vrstvy. Platí to zvlášť pro krémové a tekuté bronzery, u nichž vám v případě nepovedené aplikace nezbude než celé líčení setřít a začít nanovo.

Nesnažte se také vytvořit dojem, že jste se právě vrátila z tropů, myslete na to, že správně nanesený bronz je lehoučký, jemný a hlavně uvěřitelný. Cílem je vypadat spíš zdravě než vysloveně opáleně. „Bronzer by měl působit přirozeně jako doplněk líčení. Co se týče nanášení, tak možností je více. Nejčastěji se nanáší na vrchol lícní kosti od ucha zhruba do půlky tváře. Zároveň ho můžeme lehce nanést i na hrany nosu, do středu čela a na bradu,“ dává tip vizážistka. Na jablíčka tváří pak naneste ještě slaboučkou vrstvu tvářenky, čímž dosáhnete kýženého zdravého looku. Myslete také na to, že když už jste si ‚pozlatila‘ obličej, hodí se lehce poprášit také klíční kosti, dekolt a ramena, pokud je máte odhalené. Vyhnete se tak kombinaci sluncem políbené tváře a bílého těla, která není zrovna estetická ani v případě, že za ní stojí opravdové sluníčko.

Zvýraznit rysy

Tím ale možnosti bronzeru zdaleka nekončí. Dá se s ním totiž i takzvaně konturovat, tedy modelovat obličej pomocí hry světla a stínu a zvýrazňovat tak jeho přednosti a naopak potlačovat případné nedostatky. „Můžeme tak eliminovat i různé nedokonalosti tváře, opticky upravit tvar obličeje (zeštíhlit obličej, zúžit nos, odpoutat pozornost od křivého nosu) nebo stejně tak si pohrát i s vysokým či širokým čelem,“ upozorňuje vizážistka.

Pokud chcete bronzerem konturovat, nanášejte ho do tvaru písmene E: „Jedeme podél linie vlasů, poté vybočíme na lícní kost a opět podél kontury sjedeme až na hranu obličeje směrem k bradě. Písmeno E však není dogmatem, v potaz je třeba brát tvar obličeje,“ radí Habrcetlová. Třeba v případě kulatého obličeje to znamená vést konturu spíš lehce pod lícní kostí než na ní.Na štětci při tom mějte opravdu jen minimum produktu. „Ideální je, když štětec s bronzerem nejprve trošku oklepeme o hranu ruky, abychom bronzu nechtěně nenanesli příliš mnoho,“ prozrazuje svůj oblíbený trik vizážistka. Ovšem pozor, na konturování se nehodí každý bronzer. Fungovat to nebude s tím mozaikovým ani s tím, co se příliš blýská. Na konturování se nejvíc hodí matné bronzery v jednotném tónů. Ostatně se třpytivými efekty šetřete i v případě, že zrovna nechcete konturovat. Příliš blyštivé produkty nevypadají přirozeně.

Zdroj: vizážistka Jana Habrcetlová