Ženy s přirozeně tmavším tónem pleti to samozřejmě mají jednodušší – snáz narazí na padnoucí odstín. Bledule se po něm možná budou muset poohlédnout i jinde než v nejbližší drogérii. (Mrkněte do parfumerie nebo do butiků s dekorativní kosmetikou, kde vám s výběrem poradí úplně nejlépe.) Čím světlejší typ totiž jste, tím světlejší by měl být i váš bronzer. A takový zdaleka nenajdete u všech výrobců dekorativní kosmetiky, byť se to rok od roku zlepšuje. Pro ženy se světlou pletí jsou nejlepší volbou ‚bronzerové mozaiky‘, tedy takový typ bronzeru, který zahrnuje vícero různých odstínů včetně růžového.

Zdroj: Youtube

„Díky kombinaci bronzu s růžovým tónem se zjemní tmavý odstín bronzeru, a ten pak na pleti nepůsobí tak výrazně. Bronzerová mozaika kromě světlejších a tmavších odstínů dost často obsahuje i rozjasňující složku. Štětcem se jednotlivé barevné složky mozaiky smíchají a ve výsledku vznikne vyvážený odstín s rozjasňujícím výsledným efektem,“ vysvětluje vizážistka Jana Habrcetlová, která je zároveň školitelkou sítě Líčírna Organics.

Neznamená to ovšem, že byste nemohla sáhnout po bronzeru v jednotném odstínu. „Vždy vycházíme z barvy své pleti v aktuálním ročním období. Bronzer je vždy tmavší, než je naše přirozená barva pleti, ale neměl by být zase příliš tmavý. Opět se vracíme k základnímu heslu: méně je více. Hovoříme o odstínu zhruba o jeden až dva tóny tmavší, než je naše přirozená barva pleti,“ doporučuje Habrcetlová. Příliš tmavý odstín, je jednou z věcí, v níž se v případě bronzerů často chybuje. „Bronzer je pak na pleti příliš ostrý a také mohou vzniknout nechtěné šmouhy. Pokud tápete, je nejlepší nechat si poradit od make-up artistky na prodejně. Vyzkoušet tak můžete nejen odstín, ale i texturu, možnosti nanášení a výdrž na pleti,“ radí vizážistka.

Kapka zlata

Právě i zmíněná textura by při výběru měla hrát roli. Na trhu totiž najdete nejen pudrové bronzery, ale také kousky krémové, gelové, tekuté nebo tuhé v tyčince. A každý typ má něco do sebe. „Na mastnější pleť bych doporučila bronzer pudrové konzistence a na pleť suchou bych se naopak nebála sáhnout po produktu krémovém. Avšak u krémového produktu si vždy musíme dát pozor na důkladné rozpracování. Pudrový produkt je na aplikaci o něco jednodušší,“ říká expertka. Máte-li mastnější pleť, je také lepší sáhnout po matném odstínu. Majitelky normální pleti jsou ve výhodě – mohou si vybrat texturu čistě podle svého vkusu.

Bronzer v tyčince má podobné vlastnosti jako ten krémový, jen se možná o něco pohodlněji nanášejí. Nemusíte do nich sahat prsty. U tekutých přípravků může být někdy těžké odhadnout správné množství, protože obsahují velmi koncentrované množství barevných pigmentů. Můžete ho ale zase zkusit kápnout (opravdu jen kápnout) i do svého denního krému před tím, než si ho nanesete na obličej. Nazlátlý, zářivý, ale přesto pořád přirozený tón tak získá celá vaše tvář (určitě pro tenhle účel vyzkoušejte Tónovací emulzi od Dr. Hauschka). Totéž se týká přípravků gelových, které jsou jen o něco málo hutnější než ty tekuté, ale stejně silně koncentrované.

Zdroj: vizážistka Jana Habrcetlová, Kondice.cz