„Po covidu se pár mých klientek opravdu odhodlalo přiznat šediny. Některé klientky zcela přešly na svou přírodní barvu, jiné zase hodně zesvětlily, aby kontrast v odrostu nebyl tak velký. Kdo své šediny miluje, ať je hrdě nosí. Ale kdo k takovému rozhodnutí ještě nedošel, ať se pěkně barví dal,“ říká pražský kadeřník Honza Kořínek s tím, že šediny nejsou pro všechny, byť žen, které se za ně nestydí, přibývá. Důležité totiž je, jak se v nich cítíte.

Pokud se rozhodnete „přiznat barvu“ a začít svoje šediny hrdě nosit, definitivně se zbavíte trápení s odrosty. Na druhou stranu to neznamená, že byste se o vlasy už nemusela starat. Šedivé vlasy potřebují specifickou péči, tím spíš, tvoří-li už většinu vaší kštice. Často bývají hrubší a sušší, postrádají lesk a mohou mít i jinou strukturu. Možná vám tedy bude chvilku trvat, než se s nimi sžijete a naučíte se s nimi zacházet.

Šedivé vlasy jsou také náchylnější k poškození – slunečním zářením i fénem nebo žehličkou. To znamená, že se neobejdete bez kosmetiky, která vlasům dodá intenzivní hydrataci i výživu. Ideální jsou přípravky s anti-age efektem, které vychází vstříc potřebám šedivých a stárnoucích vlasů. Trápí-li vás ztráta lesku, neváhejte sáhnout po lesku ve spreji.

Pozor na slunce

Připravte se také na to, že budete muset víc než kdy dřív řešit ochranu vlasů před UV zářením. Slunce totiž z velké části může za to, že šediny získávají nevzhledný žlutavý nádech. Vybavte se tedy sprejem s UV ochranou a minimálně v létě se snažte co nejvíc nosit pokrývky hlavy. Skvělou prevencí žloutnutí jsou i takzvané silver nebo purple šampony, jejichž pigmenty dokážou žlutý nádech šedin neutralizovat a naopak podpořit žádoucí studené tóny.

„Žlutým tónům se dá předejít pomocí speciální vlasové kosmetiky, která odstraňuje tyto nežádoucí odlesky. Anebo se na bílé vlasy, jak my kadeřníci šedinám říkáme, dá použít toner a dodat jim lesk a lehký odstín dle přání klientky,“ radí Kořínek. Důležité podle něj také je pravidelně chodit ke kadeřníkovi. Dobrý a udržovaný střih je totiž u šedivých vlasů zárukou, že budete vždycky šik.

Zdroj: www.honzakorinek.cz