Ruce mají tu smůlu, že je na nich jen minimum mazových žlázek. Kůže je tu navíc relativně tenká a křehká, a tedy zranitelná. S tím se v létě ještě většinou vypořádají, zato v zimě, kdy mají ustát nápor mrazu, větru a neustálých přechodů z tepla do zimy a naopak, už to často nedají. V mazové vrstvičce, která pokožku chrání na samém povrchu, se objeví ‚díry‘. A těmi se začne ztrácet vlhkost – objevuje se pocit suchosti, případně i šupinky suché kůže. Jsou to také místa, kde je pak pokožka nejnáchylnější k podráždění a praskání.

Rukám škodí i neustálé mytí, které v zimě často bývá ještě pečlivější než ve zbytku roku. Chceme si přeci pojistit, že se nám vyhnou bacili... Pokud navrch přidáte mýdlo s antibakteriální složkou, suchým či dokonce popraskaným rukám se téměř jistě nevyhnete. Tím vás od mytí rukou samozřejmě nechceme odrazovat. Jen doporučujeme pečlivě vybírat mýdlo. Většina mýdel ruce odmašťuje a tím narušuje zmíněnou ochrannou lipidovou vrstvu. U mycích přípravků s antibakteriální složkou je to znát ještě více. Tím spíš, pokud ruce myjete v hodně teplé vodě.

Na zimu vám udělá nejlepší službu to určené na citlivou pokožku nebo to s vysokým podílem pečujících složek. Dobrou alternativou jsou také přírodní mýdla. Nejenže v nich nenajdete agresivní pěnivé složky, ale jsou i bohaté na výživné látky. Důležitá je také správná teplota vody – ruce nikdy neumývejte tou horkou. I ona totiž velmi vysušuje. Mýdlo důkladně spláchněte a ruce pečlivě osušte. Pak sáhněte po krému na ruce. Ano, vyplatí se to dělat po každém mytí rukou. Tedy pokud nesáhnete po krému s voděodolnou složkou – takový přestojí i několik umytí.

Lehký, nebo hutný?

Krém na ruce dokáže okamžitě vyspravit narušený kožní film a zabránit tak dalšímu vysušování. Do kůže si ho vtírejte podobně pečlivým způsobem, jakým si myjete ruce. Nezapomínejte tedy ani na oblast mezi prsty a na okolí nehtů. Vypadá-li pokožka na vašich rukách zdravě, vystačíte si s lehčím hydratačním krémem. Jakmile už ale na kůži vidíte suchá místa, nebo dokonce praskliny, sáhněte po mastnějším přípravku. Výrobci je většinou označují jako obnovující, reparační či regenerační. Většinou v nich najdete panthenol, ureu, glycerin, ceramidy a nejrůznější másla a oleje.

„Příliš mastné a hutné krémy nejsou vhodné, protože dlouho trvá, než je pokožka absorbuje. Ideální jsou přípravky s lehkou texturou, která se rychle vstřebá a nezanechá mastný film. Dobré jsou krémy s lipidy či přídavkem heřmánku. Lidé, kteří mají atopickou pokožku by na ruce měli používat speciální oleje, které pomohou vytvořit ochranou vrstvu. Krémy vždy nanášejte i před tím, než jdete ven, i když nosíte zimní rukavice,“ doporučuje dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Zdroj: www.perfectclinic.cz