Jakmile se konce vašich vlasů začnou třepit, existuje jen jedno účinné řešení: kadeřnické nůžky. Vlasy, respektive jejich konečky, jsou totiž v danou chvíli nenávratně poškozené. Jejich kutikula, tedy svrchní ochranná vrstva, se rozpadla a vláknitá vrstva pod ní se začala štěpit. Pokud tomu kadeřník neudělá přítrž, vlas se brzy začne nekontrolovaně třepit i v délkách. To je přesně ten důvod, proč se pod nůžky vyplatí usedat v pravidelných intervalech – ideálně po čtyřech až šesti týdnech.

Vlasové konečky jsou tou přirozeně nejméně vyživovanou částí vlasu. A čím delší hřívou se pyšníte, tím méně živin se jim dostává. Roli samozřejmě hrají i stylingové experimenty. A na mysli zdaleka nemáme jen fénování a kulmování, které k poškozování vlasových konečků přispívají nejvíce. „Jde třeba i o špatně zvolený kartáč,“ upozorňuje kadeřnice Jana Mynaříková z The Salon Libora Šuly.

Vlasy se proto snažte rozčesávat co nejjemněji, zvlášť máte-li je suché. Takové jsou totiž k třepení nejnáchylnější. Skvělou službu vám udělají kartáče určené na rozmotávání zacuchaných vlasů. Šetrné rozčesávání si můžete pojistit i speciálními spreji, které uhlazují povrch vlasu a usnadňují práci hřebenu. „Pokud se vlasy častěji stylují s pomocí žehličky nebo kulmy, nezapomínejte před jejich úpravou použít přípravky, které je ochrání před působením tepla,“ doplňuje Jana Mynaříková.

Máte-li k třepícím se konečkům sklony, pořiďte si šampon, který umí zacelovat vlasové vlákno. Samozřejmostí by pro vás mělo být i používání kondicionéru – po mytí uzavírá vlas a zlepšuje tak ochranné vlastnosti kutikuly. A také pravidelné používání masek, bezoplachových sér a vlasových olejů. Vybírejte ty s vysokou koncentrací výživných a hydratačních složek. Čím lépe vyživené vlasy budete mít, tím spíš se vám trápení s třepením vyhne.

Samostatnou kapitolou jsou séra, která umí roztřepené konečky zacelit. Jejich potíž je v tom, že problém dokážou jenom maskovat, nikoli účinně řešit. „I když se budete snažit zachránit délky sérem, vlas se sice zacelí, ale stejně bude vidět, že je roztřepený,“ upozorňuje odbornice na vlasy. Proto tahle séra berte spíš jako prevenci problémů, případně jako SOS řešení pro případ, že už se konečky přece jen třepit začnou.

Zdroj: www.liborsula.cz