Jestli vaše rty v zimě něco potřebují, je to výživa a ochrana.„Kůže na rtech je velmi tenká a citlivá. Červeň rtů neobsahuje mazové žlázky, proto je k vysušení a následně i k popraskání náchylnější. Stav rtů výrazně zhoršuje chladné, suché a větrné počasí, pobyt ve vytopených nebo klimatizovaných místnostech,“ vyjmenovává specifika pokožky v oblasti rtů korektivní dermatoložka Iva Obstová z pražské Medicom Clinic.

Kromě klasických balzámů se proto s klesajícími teplotami vyplatí sáhnout i po koncentrovaějších přípravcích, tedy zejména po speciálních maskách na rty. Ty mají buď velmi hutnou až máslovou konzistenci, která na rtech taje, nebo jsou na jedno použití. Pak jde o specificky střižený kousek texilu (případně jakéhosi želé), který je napuštěný účinnými látkami a na pár minut se přiloží na rty a nechá působit. Zatímco v prvním případě můžete masku nenápadně nanést i v průběhu dne, u ‚jednorázovek‘ počítejte s tím, že si při pohledu na vás každý vzpomene na Mlčení jehňátek. Efekt vyhlazených, vyživených a šťavnatých rtů ale rozhodně stojí za to!Kromě toho, že jsou masky velmi účinnou prevencí rozpraskaných rtů, oddalují i vznik vrásek. Proto si je čas od času dopřejte, i když jsou vaše rty v kondici. Masky také poslouží, když potřebujete, aby vaše rtěnka vypadala perfektně. Nic totiž rty nevzpruží rychleji!

Balzám je nutnost

Bez něj v zimě snad ani nechoďte ven. Je to první pomoc pro počasím zkoušené rty a také jejich spolehlivý ochránce. Na rtech vytvoří jemnou lipidovou bariéru, která rty ochrání před mrazem a zároveň v nich zadrží vlhkost. A samozřejmě v něm najdete i pečující a výživné látky, byť ne v takové koncentraci jako v případě masek. „Určitě bych vyzdvihla vitamin E, který platí za výborný regenerátor pleti i antioxidant. Vhodné jsou také zvláčňující složky – například bambucké máslo, včelí vosk či glycerin,“ radí dermatoložka Obstová, coby měl balzám obsahovat, aby měl kýžený efekt.Pečlivě si balzám vybírejte tehdy, když se chystáte na hory. „Mráz a sluneční záření vysoko v horách rty velmi zatěžují,“ vysvětluje lékařka. Rozhodně tedy sáhněte po ochranné tyčince s UV faktorem, v obchodech můžete narazit i na balzámy určené do hor.

Jednou týdně pokožce rtů dopřejte také peeling. Rovnou ale zapomeňte na klasické přípravky, které svědčí zbytku vašeho těla. Kůže na rtech je natolik jemná a citlivá, že snese opravdu jen speciální péči. Peeling nejčastěji bývá na bázi cukru či kávy a oleje. Rty tak nejen jemně zbaví odumřelých šupinek, ale také je rovnou příjemně vyživí. Vaše pusa pak bude vláčná a hebká. A ano, i peeling rtů předchází jejich vysušování a bolestivému praskání. Peeling nanášejte na perfektně odlíčené rty. Ty nejdřív maličko navlhčete, teprve pak je jemnými krouživými pohyby zbavte odumřelých buněk. Použít na to můžete i měkký zubní krtáček. V každém případě však platí, že byste na kůži neměla příliš tlačit.

Zdroj: www.medicomclinic.cz