Příprava pleti na podzim

V létě dostala naše pokožka pořádně zabrat. Kromě slunečních paprsků způsobila své i chlorovaná voda v bazénu, krémy proti slunci, nejrůznější kosmetické přípravky včetně voděodolných make-upů a u těch šťastnějších i mořská voda plná soli. Na podzim byste si především měli dát pauzu od všech produktů, které jste používali v létě. Pokud je vaše pleť náchylnější k akné, je nyní čas na hloubkové čištění pomocí přírodní masky, která odstraní mastnotu a odumřelé kožní buňky. Pro pleť, která je suchá nebo poškozená sluněním, je naopak podzim ideální dobou na hloubkovou hydrataci. Ve všech případech je ale potřeba začít alespoň jednou týdně s peelingem, zbavit pleť odumřelých buněk, abyste do podzimu mohli vyrazit s čistým štítem.

Přečtěte si také: Budoucnost vaší pleti je zářivá. Zkuste domácí chemický peeling

Vysušenou pleť je potřeba hydratovat
Pleť vysušená horkými slunečními paprsky, ale i prostředím klimatizovaných kanceláří si na sklonku léta žádá intenzivní hydrataci. Vsadit můžete na používání kvalitních hydratačních krémů, ale nezbytnou součástí péče o pleť by se v počínajícím podzimu měla stát hydratační maska, kterou budete aplikovat alespoň dvakrát týdně. Nemusíte přitom pořizovat žádné drahé kosmetické přípravky. Kvalitní hydratační masku si připravíte sami doma z běžně dostupných surovin.

Hydratační maska pro suchou pleť

Výhodou domácí hydratační masky je především její rychlá příprava a absence chemických látek, které by pleť mohly poškodit.

Připravte si:

  • půlku banánu
  • 2 lžíce jogurtu nebo tvarohu
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 4 plátky salátové okurky
  • 1 lžičku medu
  • několik kapek jojobového nebo šípkového oleje

Jak na to:

Okurku nastrouhejte nebo rozmixujte, banán rozmačkejte vidličkou a přidejte k němu jogurt a med. Vše smíchejte dohromady, až získáte hladkou pastu. Naneste na obličej, krk a dekolt a nechte působit alespoň 30 minut. Opláchněte vlažnou vodou a aplikujte hutnější výživný krém.

Máte po létě mastnou pleť?

Pokožka každého z nás reaguje na sluneční paprsky jinak. Někteří lidé mají po létě přesně opačný problém - jejich pleť se najednou více mastí. Je to její obranná reakce na všechny drsné zásahy, kterými během léta prošla. Pravděpodobně nepomohl ani silný opalovací krém, kterým jste se na dovolené mazali každý den. V tomto případě je potřeba na podzim k její péče přistoupit trochu jinak. Peeling je ale i tentokrát základem. Poté se zaměřte na vyčištění pórů pomocí slupovací masky a používejte pouze lehký hydratační krém. I v tomto případě je na místě pravidelné používání pleťové masky. Ta by ale měla obsahovat ingredience stahující póry.

Čistící maska pro mastnou pleť

I mastná pleť potřebuje hydratovat. Zároveň je ale potřeba jí pravidelně čistit a zajistit stahování pórů. Tomu přizpůsobte i ingredience domácí pleťové masky a použijte takové, které právě stahování pórů zajistí. Mezi ně patří například hroznové víno, jahody či citronová šťáva.

Připravte si:

  • 2 lžičky čerstvého droždí
  • 4 kuličky hroznového
  • půlku jablka
  • 1 vaječný žloutek
  • špetku skořice
  • pár kapek citronové šťávy

Jak na to:

Jablko nastrouhejte na jemném struhadle, oloupejte vínové kuličky a vidličkou je rozmačkejte. Do směsi přidejte rozetřené droždí, vaječný žloutek, skořici a nakapejte citronovou šťávu. Masku naneste na předem očištěnou pleť obličeje a dekoltu a nechte působit alespoň 20 minut. Poté smyjte a před nanesením další kosmetiky nechte alespoň hodinu odpočinout. Poté ve slabé vrstvě nejlépe poklepem naneste jemný hydratační krém. Masku aplikujte alespoň dvakrát týdně. Uvidíte, že vaše pleť bude za měsíc či dva opět krásná a zářící.

Zdroje:

1. https://www.krasa.cz

2. https://www.ireceptar.cz/