Představte si květinu, na jejíchž listech se postupně usazují zrnka prachu – dříve či později se jí přestane dařit a pod nánosem nečistot začne chřadnout. A stejné je to i s pokožkou. Znečištěné ovzduší vědci v posledních letech řadí k faktorům, které (krom jiného) nejvíce urychlují stárnutí pokožky. A tím výčet negativ městského života zdaleka není u konce. Na pleti se podepisuje i hluk, umělé osvětlení a hlavně nezdravý životní styl, který se s městem pojí – stres, ponocování a fastfoodová strava plná prázdných kalorií. A samozřejmě i UV záření, před kterým je kůži ve městě třeba chránit stejně pečlivě jako u vody.

„Městský styl je sice akčnější, ale často stresující a unavující. Vystavuje nás působení různých vlivů od prachu, nečistot, smogu, hluku po střídání různých podmínek – klimatizace, topení, suchý vzduch, umělé světlo…V kombinaci s nedostatečnou péči o plet, nedostatkem spánku, pohybu, špatnou životosprávou se na nás opravdu může podepsat," potvrzuje korektivní dermatoložka Katarína Třísková z pražské MEDICOM Clinic. Nezdravý ‚městský koktejl‘ má za následek, že se zpomaluje buněčná obnova – kůže je unavená a bez jasu a stárne rychleji než by musela.

Trable městských žen

O tom, že znečištěné životní prostředí má na zdraví a stav pokožky zásadní vliv, svědčí nejen množství kosmetických přípravků pro městské holky, které se v poslední době objevily na trhu, ale především odborné studie. Ty ho spojují nejen s akné, vznikem vrásek a pigmentových skvrn ale třeba i s rozaceou, ekzémy a narůstajícím počtem lidí, kteří se potýkají s extrémní citlivostí pokožky.

„UV záření bylo stran ochrany pleti velkým tématem posledních dvaceti třiceti let. Teď to ale vypadá, že nás v příštích dekádách bude zaměstnávat hlavně znečištěné ovzduší," cituje briský deník The Guardian profesora dermatologie a enviromentální medicíny Jeana Krutmanna z Heinrich Heine Universität v německém Düsseldorfu. Ten je spoluautorem jedné z posledních studií zkoumajících souvislost mezi znečištěným ovzduším a kondicí pokožky, která mimo jiné poukázala na spojitost mezi koncentrací oxidu dusičitého ve vzduchu a rozvojem pigmentových skvrn.

Detox od města

Jak se bránit? „Soustřeďte se na pravidelné čištění pleti, to je základ. Když už vás večer nic důležitého nečeká, odličte se ideálně hned po příchodu domů. Pleť začne okamžitě lépe dýchat a regenerovat," doporučuje korektivní dermatoložka Třísková. Kromě odličovacích a čisticích přípravků by vám v koupelně neměly chybět také čisticí detoxikační maska, peeling a termální voda. Pleť čistěte důkladně, ale zároveň natolik šetrně, abyste při tom nenarušila ochranný kožní film, který nečistoty zachycuje.

Pro městskou pleť je zásadní také přísun antioxidantů, které jí pomohou lépe se vyrovnat se škodlivými vnějšími vlivy. Mezi ty nejsilnější patří vitamin C a E. Hlídejte si je ve stravě a také si pořiďte kosmetiku, která je bude obsahovat. Samozřejmostí by pak mělo být každodenní používání UV filtru a vydatná hydratace, protože nezdravé městské prostředí zvlášť v kombinaci s všudypřítomným stresem kůži vysušuje. „Rušný městský životní styl byste pokožce měla kompenzovat i pobytem v přírodě na čerstvém vzduchu, dostatečným spánkem, relaxací, meditací, a cvičením," doplňuje lékařka. Snažte se tedy zvolnit své tempo a občas jít spát se slepicemi, i když to ke kurníku máte sakra daleko.

Zdroj: www.medicomclinic.com