Čisticí houbičky, odličovací pleťové hadříky nebo sady pratelných tamponů jsou malou změnou, která má ale ve výsledku relativně velký dopad ­– určitě tím snížíte objem odpadu, který ročně vyprodukujete. Navíc se vám nikdy nestane, že vám tampony dojdou v tu nejméně vhodnou chvíli.

Chcete-li sáhnout po ekologičtější alternativě odličovacích tamponů, ale zároveň se vám nechce pouštět do experimentů, je nejlepší zvolit pratelné bavlněné tampony. Používají se stejně jako ty klasické, jen je po ‚akci‘ nehodíte do koše, ale do speciálního pytlíčku, který pak vyperete v pračce na 40 až 60. Pratelné tampony jsou obvykle z každé strany jiné – hladká bavlněná slouží k odlíčení make-upu a drsnější froté k následnému dočištění.

Ještě zajímavější jsou ale čisticí hadříky a ručníky, které někdy mohou mít podobu žínek nebo rukavic pro ještě pohodlnější čištění. Součástí těchto textilií bývají speciální mikrovlákna, která fungují jako magnet na nečistoty. Přitahují je díky svým elektrostatickým vlastnostem, což očistu zefektivňuje. Stačí hadřík namočit, čímž se mikrovlákna aktivují. Pokud se nelíčíte, zvládne hadřík pleť vyčistit dokonce i bez čisticího přípravku. Máte-li make-up naopak silný, doporučujeme nejprve prsty nanést odličovací olej a nechat ho chvilku působit. Pak namočte hadřík ve vlažné vodě a líčidla setřete. Po použití ho vypláchněte a dejte proschnout. Většina hadříků má antibakterální úpravu, takže je stačí vyprat jedenkrát za týden. Jejich další výhodou je velmi měkký a hebký povrch, díky kterému se hodí i pro velmi citlivou pleť.

Očista a peeling v jednom kroku

Další možností, jak se vyhnout odličovacím tamponům, jsou odličovací houbičky. Vybrat si můžete ze dvou typů: z celulózy nebo z konjaku. S oběma se vám tvář bude čistit efektivně a velmi příjemně. Konjakové houbičky navíc často obsahují různé příměsi, které posilují efekt čištění u různých typů pleti. Narazit tak můžete třeba na houbičku s přídavkem zeleného čaje, černého uhlí, ořechů nebo třeba jílu. S tím se mění i hrubost houbičky a její schopnost zbavovat pleť spolu s nečistotami i odumřelých kožních buněk. Právě tato dovednost udělala z konjakových houbiček kosmetický hit. Při pravidelném používání dokážou pokožku opravdu rozzářit, a to i bez použití čisticí kosmetiky.

Oba typy houbiček je třeba před čištěním na chvilku namočit do vlažné vody, aby změkly. Pak vodu vyždímete a na houbičku nanesete kapku čisticího přípravku. Po čištění houbičku propláchněte a dejte sušit. Jedinou nevýhodou houbiček je, že mají omezenou životnost. Po zhruba dvou měsících chtějí vyměnit. Oba typy se ale v přírodě beze stopy rozloží.

Zdroj: Bioo.cz