Bakuchiol je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v semenech a listech rostliny psoralea corylifolia. „Stimuluje produkci kolagenu v pleti, ale zároveň jí dodává potřebnou hydrataci. Současně má protizánětlivé účinky, které redukují vznik akné či dalších zánětů pleti," vysvětluje Katarína Sedliačiková, odbornice britské lékařské značky Medaprex, čím je bakuchiol zajímavý. Vědci také prokázali, že bakuchiol významně snižuje poškození kůže způsobené UV zářením. V tom všem se podobá retinolu.

Pak je tu ovšem pár podstatných rozdílů: je jemnější a bez nepříjemných vedlejších účinků. To znamená, že kůži na rozdíl od retinolu nedráždí, nevysušuje, ani nezpůsobuje její začervenání. Navíc se dá používat i na denním světle – nehrozí tak jako v případě retinolu, že si v touze po méně viditelných vráskách uženete pigmentové skvrny.

Některé značky využívají vzájemné synergie těchto látek. Pokud vám retinol nevadí, určitě se po takových produktech nebojte sáhnout. V případě bakuchiolu také nemusíte příliš řešit koncentraci účinné látky v přípravku – ani vyšší obsah bakuchiolu pleti nebude vadit. Doporučujeme pořídit si sérum.

S čím je ovšem třeba počítat, je, že účinky bakuchiolu nastupují mnohem pozvolněji a nejsou tak silné jako v případě retinolu. A sporné je i jeho užívání v těhotenství a při kojení. Zatímco některé značky tvrdí, že je to bezpečné, jiné bakuchiol těhotným a kojícím ženám nedoporučují s tím, že se v těle může chovat jako retinol a škodit vývoji plodu.

Zdroj: wwww.medaprex.cz