Správný postoj ovlivňuje mnohem víc než jen to, jak vypadáte a jak působíte na druhé. Pokud stojíte, sedíte nebo chodíte špatně, má to zásadní dopad na stav vašich svalů, kloubů a chrupavek. Vznikají svalové dysbalance, které se projevují zhoršenou hybností a bolestí. Klouby a chrupavky stárnou rychleji, než by musely, protože se ve špatném postavení den za dnem víc a víc deformují. A to se samozřejmě odráží také na jejich fungování.

„Vadné držení těla má ovšem dopad i na další funkce v těle, jako je například dýchání. Zhroucený hrudník vám dovolí dýchat jen mělce a povrchově. Mění se také prokrvení vnitřních orgánů – třeba jater. Že špatně stojíte, se může projevit dokonce i na srdeční činnosti," upozorňuje pražská fyzioterapeutka Jana Kadlecová s tím, že v lidském těle je všechno propojené se vším. Přirovnat se to dá ke stroji plnému ozubených koleček – stačí, aby se vychýlilo jedno nebo dvě a celý mechanismus se rázem zadrhne. Pokud ho naopak budete pravidelně promazávat a ladit, bude ‚šlapat‘ ještě dlouhé roky.

Je to v hlavě

Zapomeňte ovšem na sokolské ‚prsení se‘, na stoj v pozoru i na maminku, která vás dloubala mezi lopatky. Klíč k tomu, jak se srovnat, je ve vaší hlavě, respektive v její správné pozici. „Za hlavou jde celé tělo, jakmile se tedy naučíte správně držet ji, máte skoro vyhráno," říká fyzioterapeutka Kadlecová. V první řadě zastrčte bradu, představte si, že vás někdo vede jako loutku a vytáhněte se na pomyslném vodícím lanku směrem vzhůru. „Přirozeně se tím srovnají nejen ramena a lopatky, ale do správného postavení se dostane i vaše pánev," dodává fyzioterapeutka.

Jakmile se rozhodnete, že na svém postoji zapracujete, myslete na něj co nejčastěji. Zpočátku klidně každých deset patnáct minut. I když se to může zdát přehnané, naučit tělo chovat se jinak, než bylo zvyklé, není nic jednoduchého. A čím víc hrbatých let za sebou máte, tím je to obtížnější. „Když se učíte jezdit na lyžích, také chvíli trvá, než zvládnete sjet svah. Proto i trénink správného postoje, správné chůze nebo sezení nějaký čas zabere. Držení těla si musíte neustále připomínat a hlídat se, než ho tělo přijme jako automatickou věc. Když se budete doopravdy snažit, můžete zlepšení pozorovat už po třech týdnech," líčí své zkušenosti fyzioterapeutka Kadlecová.

Důležité je to zejména při těch aktivitách, které člověku ke kulatým zádům ‚pomohly‘. Typicky jde o sezení u počítače.
Vyplatí se také naučit se správně a hluboce dýchat. Aktivuje tak bránici a pánevní dno, které se podílí na stabilizaci páteře a celého trupu.

Zdroj:

www.kondice.cz, www.powerfit.cz