Drobné červené cévky, které se nejčastěji objevují na stehnech, nebolí. A kromě toho, že nevypadají dvakrát přitažlivě, člověku nijak zásadně nepřekážejí. I to je důvod, proč je mnohé ženy berou jako přirozenou součást stárnutí a neřeší je. To je ale podle flebologů, tedy odborníků na cévní choroby, chyba. „Metličky jsou nejmenší křečové žíly. I když u nich převažuje negativní estetický aspekt, obvykle upozorňují, že probíhají nějaké změny i ve větších žilách, kde se jedná již o problém zdravotní,“ upozorňuje fleboložka Věra Derflová z pražské BcD Clinic.

Jen u velmi malého procenta lidí skončí potíže s cévami u metliček a nevyvrbí se z nich nic ‚většího‘. K odborníkovi se tedy vyplatí vyrazit už v okamžiku, kdy zaznamenáte první rozšířené cévky. Budete mít jasno v tom, jak na tom vaše cévy jsou, a pro lékaře také bude mnohem snazší vaše metličky odstranit. Ve chvíli, kdy je budete mít rozeseté po celých stehnech nebo i jinde, už to tak jednoduché nebude. Nejenže pak v ordinaci strávíte více času, ale také vás to bude stát i více peněz. Cena za odstranění metliček se totiž mimo jiné odvíjí od rozsahu zákroku.

Nic není ztraceno

Víte-li o sobě, že máte k problémům s cévami dispozice, není rozhodně od věci začít se včas soustředit na prevenci. Hýbejte se, co to jde, dodržujte pitný režim, nekuřte, vyhýbejte se alkoholu a snažte se svůj život zbavit stresu. Od flebologa nebo praktického lékaře si také můžete nechat předepsat léky na zpevnění žilních stěn. Některé se dají brát dokonce i v těhotenství. Pomáhá i větší přísun ‚céčka‘. Ani tehdy, když se metličky objeví, ještě není nic ztraceno. Lékaři mají k dispozici metody, pomocí kterých je dokážou účinně odstranit. „Metličky se dají ošetřit takzvanou sklerotizací nebo cévním laserem. Metody je většinou výhodné vzájemně kombinovat,“ říká fleboložka Derflová. Často se začíná sklerotizací a pokračuje laserem.

Ani jedna z metod se sice neobejde bez bolesti, ale vydržet bez anestezie se rozhodně dají. Připravte se na nepříjemné štípání a pálení. Po zákroku ale budete moci v klidu odejít po svých a nečekají vás ani výrazná omezení v každodenních aktivitách. V případě sklerotizace byste na ošetřených končetinách měli prvních pár dní nosit kompresivní punčochy a bandážovat je obinadly, u laseru to není třeba, poradí si ale jen s žilkami s velmi malým průměrem. Ať už u vás lékař použije jakoukoli metodu, je třeba počítat s tím, že jste nad metličkami zvítězili pouze dočasně. Lékaři totiž umí vyřešit aktuální nález, už ale nedokážou rozvoj poruchy úplně zastavit. Jednou ročně byste proto měli absolvovat prohlídku, která zmapuje aktuální stav žilního systému. Tím se dá stav žilního systému, včetně metliček, držet pod kontrolou.

Zdroj: www.bcdclinic.cz