„Pokud je okolí nehtů zanícené, bolavé nebo plné záděr a nehet v jakémkoli směru nevypadá zdravě, lak na něj vůbec nepatří,“ upozorňuje manikérka Veronika Vyletová z pražského studia Vědomá krása, které se zabývá mimo jiné i šetrnou manikúrou. Platí to i pro „přírodní“ alernativy se sníženým množstvím chemie.

Skrze narušené okolí nehtů se totiž chemie z laků může dostat do krevního oběhu. Totéž se týká i nehtů samotných. „Zdravý nehet bez problémů snese lakování konvenčním lakem, narušený nehet je ale takzvaně otevřený, což znamená, že je pro chemikálie z laků propustný,“ dodává odbornice s tím, že je tedy třeba vždy ze všeho nejdřív řešit zdraví nehtů a až pak se pouštět do lakování. Řada žen přitom dělá pravý opak – lakem, nebo dokonce gelovou modeláží problematičnost svých nehtů maskují, čímž se jejich potíže prohlubují.

Škodí i leštění a jakékoli broušení povrchu nehtu, které vedou k jeho ztenčování a opět větší prostupnosti. Pokud tedy s nehty a jejich okolím máte problémy, najděte si šikovnou manikérku a nechte si od ní poradit, jak o ně správně pečovat. Samozřejmostí by mělo být každodenní promazávání nehtů a jejich okolí krémem nebo speciálním olejíčkem a používání ochranných rukavic při mytí nádobí, úklidu a práci na zahrádce.

Používejte bázi

Manikérka Vyletová také upozorňuje, že málokterá z nás dodržuje správný postup lakování. I to má přitom zásadní vliv nejen na to, jak dlouho vám manikúra vydrží, ale i na to, jestli se nám do těla nedostanou nežádoucí chemické látky. „Pod barevný lak vždy patří podkladová báze, která nehet uzavře. Zdaleka ne všechny ženy ji ale používají, často nanášejí jen barevnou vrstvu,“ upozorňuje na častý a velmi nezdravý nešvar.

Báze je podle ní ideální i tehdy, když chcete mít upravené nehty bez barevné vrstvy. Určitě je lepší použít ji než průhledný lak. Báze totiž na rozdíl od laku často obsahuje i látky, které nehet pomáhají vyživit a zpevnit. A i v jejich případě najdete zdravější alternativy s šetrnějším složením. „Lak, bázi ani svrchní ochranný lak také nikdy neaplikujte až do krajů k nehtovým valům. Do styku s kůží by vůbec neměly přijít. Opět tím snižujete riziko, že se vám do těla dostane nežádoucí chemie,“ dodává Veronika Vyletová.

Zdroj: www.vedomakrasa.cz