Mít suchou pokožku není žádná výhra. Nebojujete sice s pupínky nebo lesknoucím se čelem, tím ale veškeré výhody končí. Suchá pokožka je náchylnější k tvorbě vrásek, ztrátě elasticity i k rychlejšímu stárnutí obecně. Není totiž schopná udržet v sobě dostatek hydratace na to, aby fungovala jako účinná bariéra proti vnějším vlivům. Je to dáno tím, že jí v nejsvrchnější vrstvě chybí lipidy, a tak z ní vláha snadno uniká. Pokožka je pak napjatá, hrubá a mohou se na ní tvořit i nevzhledné šupinky. Nedostatek hydratace zároveň způsobuje, že je kůže zranitelnější vůči vnějším vlivům, které se na ní pak podepisují víc než na jiných typech pokožky.

Hrdratujte pleť

Jak tedy o suchou kůži pečovat tak, abyste se v ní cítila dobře? „Primárně je nutné používat hydratační krémy. Termín hydratační krém je ale poněkud zavádějící. Ten, kdo si ho koupí, totiž často předpokládá, že krém nebo lotion skutečně vrací vlhkost nebo vodu zpět do pokožky. Ale to se neděje. Hydratační krémy se jen pokoušejí zpomalit ztrátu transepidermální vody a vytvořit optimální prostředí pro obnovu kožní bariéry. Ideální obsah vody v kůži je mezi 10 a 30 procenty,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Hydratační přípravky si vybírejte tak, aby byly speciálně určené pro suchou pleť. To znamená, že budou obsahovat i vyšší podíl lipidů, které pomohou vyspravit narušenou kožní bariéru. Textura takových přípravků bývá hutnější a výživnější a může se i o něco pomaleji vstřebávat. Dobře vám mohou udělat i přípravky na olejové bázi. A klidně to s hydratací trochu ‚přehánějte‘, vaší kůži zvýšený přísun vláhy jen prospěje. „Naopak důležité je nepoužívat agresivní mýdla nebo saponáty, které smývají ochrannou kožní bariéru, kvůli čemuž pak dochází ke zvýšeným ztrátám vody a suchosti kůže,“ varuje dermatolog Kučera. Pozor si také dejte na čisticí kosmetiku – používejte jen tu výslovně určenou pro suchou pleť (nejčastěji jde o čisticí mléka a přípravky s olejovou složkou).

Když to praskne

Snažte se také vyhýbat chladnému a suchému vzduchu, které kůži ještě více vysušují. V zimě doma používejte zvlhčovač vzduchu a venku kůži důsledně chraňte před mrazem, ať už oblečením nebo speciálními ochrannými krémy. Kůži také nemáčejte v příliš horké vodě – i to narušuje její ochrannou bariéru a přispívá k vysušování. Celoročně pak pokožku chraňte před UV zářením. V době neustálého dezinfikování rukou myslete na jejich časté promazávání. „Pokud se na kůži přesto objeví praskliny, postižená místa pravidelně promazávejte hydratačními krémy. Případně můžete použít i krémy na podporu hojení kožních ran a prasklin. Při dlouhodobém přetrvávání problémů je nutné dermatologické vyšetření k vyloučení kontaktního nebo jiného typu ekzému,“ radí dermatolog Kučera.

Protože kosmetika dokáže jen ‚hasit‘ ztrátu vlhkosti z pokožky, ale už jí neumí dostat opravdu dovnitř, je zásadní dodržovat pitný režim. A to i v zimě, kdy máme přirozeně nižší pocit žízně. Pokud nám totiž tekutiny chybí, tělo je rozdělí podle toho, které orgány jsou jak důležité. A kůže při tom vždycky zůstane na chvostu. Vnitřní hydrataci můžete podpořit i užíváním kyseliny hyaluronové v kapslích. „Efekt stravy na suchost pokožky se nikdy neprokázal. Pestrá strava středomořského typu je ale pro organismus optimální, a tak i pro kůži,“ doplňuje dermatolog. Tím, že si budete hlídat příjem zdravých převážně rostlinných tuků a vitaminů C a E, tedy rozhodně nic nezkazíte.

Zdroj: www.perfectclinic.cz