Ať už patříte k vyznavačkám líčení nebo ne, základní péče o ‚běžeckou‘ pleť platí univerzálně. V první řadě je potřeba čištění a hydratace, v druhé ochrana proti slunečnímu záření, případně proti mrazu. Hodně samozřejmě záleží na tom, v které části dne vybíháte. Pokud ráno, pleť nejprve vyčistěte jemným čisticím gelem nebo mlékem, případně jen vodou za použití konjak houbičky.Vyčištěnou pleť ošetřete hydratačním přípravkem. Volte lehké a dobře vstřebatelné textury na bázi vody. (V mrazivých dnech můžete sáhnout i po těch hutnějších, případně rovnou po krémech určených k ochraně kůže v nízkých teplotách.) Nezapomeňte při tom dát hydratační péči dostatek času na to, aby se vstřebala.

Zdroj: Youtube

Nakonec použijte přípravek s UV filtrem – při běhu se totiž spálíte velmi snadno, zejména v jarních měsících, kdy je kůže na slunce hodně citlivá. I v tomhle případě jsou výhodnější lehké nemastné textury třeba i s matujícím efektem. Vždy by také měly být vodě a otěru odolné, aby přestály i pot. Existují i ochranné přípravky určené speciálně na sport – ty jsou vytvořené tak, aby vydržely i extrémní zápřah. Pokud vás čeká opravdu dlouhý běh, vyplatí se pořídit si miniaturu opalovacího krému či ochrannou tyčinku na citlivá místa a přibalit si ji do ledvinky či batůžku, abyste se cestou mohla ‚přimáznout‘.

Sjednotit a rozzářit

Jdeme do finále. Nehodláte-li se malovat, nazujte kecky a vyběhněte. Pokud naopak cítíte, že by vám make-up mohl pomoci k lepším výkonům, pusťte se do sjednocování pleti. „Já radši než make-up používám BB krémy. Kromě toho, že pleť sjednotí a rozjasní, totiž obsahují i hydratační složky a UV filtry,“ radí vášnivá běžkyně a beauty redaktorka Soňa Hrabec Kotulková, která se svým manželem Michalem stojí za blogem Running2. Nanášet je můžete prsty nebo houbičkou, v každém případě ale vždy postupujte od středu tváře směrem ven. Nedokonalosti pleti, pigmentové skvrny, kruhy pod očima nebo pupínky následně zakryjte korektorem. Opět je prsty nebo houbičkou rozetřete doztracena, aby splynuly s pokožkou.

Nanášet tvářenku většinou není nutné – o zdravou barvu se postará běh. Pokud byste ale přesto chtěla po zdravíčku sáhnout, je lepší použít krémovou. „To proto, že mastnější krémová líčidla na pokožce při námaze drží lépe. Je to tím, že tuk odpuzuje vodu. Líčení díky tomu přestojí pot a třeba i déšť,“ vysvětluje Kotulková z Running2.

Dlouhá výdrž

Oči naličte jen velmi jemně – použijte řasenku a oční linku. „Zejména oční linky udělají velký efekt, oči opticky zvětší a otevřou a už pak není ani nutné používat oční stíny,“ podotýká Soňa Kotulková. Oční linky volte nejlépe gelové, ty totiž drží nejlépe. Řasenka by měla být voděodolná. „Skvělé jsou také ty, které sice přímo voděodolné nejsou, ale k odlíčení potřebují teplou vodu. Ani ony se při tréninku nerozmažou,“ přidává svou zkušenost Kotulková. Důležité je také obočí – to si upravte i v případě, že jinak líčení na trati neholdujete. Dokáže totiž pozvednout celou tvář a dodat jí na upravenosti. Pokud máte přirozeně husté obočí a nepotřebujete příliš korigovat jeho tvar, udělají vám nejlepší službu gelové fixátory na obočí, které vypadají jako miniaturní řasenky. Nakonec se zaměřte na své rty, které tváři opticky dodají šťávu. Použít můžete jak rtěnku, tak balzám nebo lesk. Pokud vás čeká dlouhý běh a chcete si být jistá tím, že vám líčení rtů vydrží, opět se poohlédněte po dekorativce s dlouhou výdrží.

Aby vám líčení při tréninku nebo závodě vydrželo, chce to dodržovat ještě jedno pravidlo: Nesahat si do obličeje. To znamená ani si z tváře nestírat pot, pokud na něj náhodou dojde. Dobrým řešením je běžecká čelenka, která potu zamezí ve stékání, a ještě s ní můžete doladit svůj outfit. „Pot také můžete odsát papírovým kapesníkem. Párkrát ho jemně přiložte na vlhká místa. Nikdy jím ovšem kůži netřete, líčení by se rozmazalo,“ radí Kotulková.

Zdroj: www.running2.cz