Aby kosmetické přípravky nepotřebovaly vůbec žádný obal, je nasnadě, že musí být trochu jiné než ty, na které je člověk běžně zvyklý. Většinou jsou tuhé – za všechny zmiňme klasická mýdla, čisticí pleťová mýdla nebo tuhé mýdlové šampony či takzvané šampuky. Zatímco v případě některých si rozdílu mezi nimi a kosmetickou klasikou nevšimnete, jindy vás textura může překvapit, a to i negativně. Nejproblematičtějším produktem bývají vlasové přípravky – zejména na tuhé šampony si vlasy musí nějakou dobu zvykat. Se šampuky, které jsou také určené na mytí vlasů, to bývá o něco snazší, ale i tam je obvykle třeba chvilku hledat ten správný přípravek. Radikální variantou bezobalové péče o vlasy je pak takzvaná no poo metoda, při které se nepoužívá žádný šampon.

Dotočit a jít

Kromě tuhých přípravků se dají pořídit i ty sypké nebo tekuté, u kterých už je ale s nějakým obalem třeba počítat. V takovém případě se dají použít opakovaně – buď si své oblíbené přípravky v obchodech dotáčíte, dosypáváte, nebo si dokupujete takzvané refilly neboli náplně. „Do vlastní nádoby nebo pytlíku si můžete nabrat šampuky, mýdla nebo si stočit šampon. Deodorant koupíte v papírovém obalu, který se dá doplňovat novými náplněmi. Na zubní pastu si můžete přinést skleničku nebo si u nás koupit dávkovač a ten pak donekonečna doplňovat. Květovou vodu si odnesete ve vratné zálohované skleničce. Svými obaly nic nezkazíte a naopak, když si na nějaký nevzpomenete, nabízíme nové šroubovací i patentní sklenice, látkové pytlíky, voskové ubrousky a spoustu lahviček s kapátky a dávkovači na oleje nebo mýdla,“ vysvětluje Anna Veselovská z Bezobalu.

Někteří výrobci kosmetiky také nabízejí možnost vrátit použitý obal – za několik takových si pak můžete vybrat nový produkt nebo třeba dostanete slevu na příští nákup. Výrobce pak obaly znovu naplní. Než se však pustíte do radikální reorganizace koupelny, měla byste mít na paměti jednu důležitou věc: Snaha o život bez odpadu by vás neměla paralyzovat v každodenním životě ani vyvolávat úzkost nebo permanentní pocit viny. Naopak, mělo by se vám díky ní žít lépe a lehčeji. Berte tedy zero waste jako pozvolný proces a měňte svou kosmetiku a zvyky postupně tak, abyste se cítila dobře. Nebo se jím inspirujte klidně jen částečně – i maličkosti totiž mají svou váhu.

Zdroj: Bezobalu