Když večer ulehnete, je to, jako byste tělo zavezla do opravny. Jakmile usnete, začnou se v něm spouštět regenerační procesy, které mají za úkol eliminovat škody, jež na něm napáchal den. „Během spánku je kůže prokrvenější než ve dne, takže dostává více kyslíku. Zvyšuje se růstová aktivita a množení buněk a také imunitní systém pracuje na plné obrátky,“ popisuje to, co se s pletí během spánku děje, dermatoložka Edita Hrušková z pražské kliniky Asklepion.

Rychlost regenerace je v noci až dvojnásobná ve srovnání se dnem. Právě na vydatný spánek spolu s poctivým pitným režimem přísahají hvězdy Hollywoodu i světové modelky. K tomu, že chodí spát se slepicemi, se přiznala třeba Penelope Cruz (v průměru naspí 12 hodin denně) nebo Jennifer Lopez (7 až 9 hodin). Kosmetika v tomhle ohledu sice se spánkem soupeřit nemůže, umí ale popohnat přirozené regenerační procesy, které v pleti v průběhu noci probíhají. Z pravidelné noční péče si navíc můžete udělat rituál, který vás na spánek naladí.

Lidé, kteří mají spánku dostatek, jsou na tom lépe nejen co týče stavu pleti, ale i zdraví. Riziko, že spáči budou trpět obezitou, onemocněním srdce a cév nebo depresí je nižší než v případě nespavců. Je to tím, že se jejich organismus díky spánku mnohem lépe vypořádá se stresem. V jeho průběhu je totiž utlumena tvorba stresového hormonu kortizolu, takže tělo dostane šanci naplno se zregenerovat. A výhody z toho má i kůže. Kortizol je totiž spoluviníkem povolených kolagenových vláken v pokožce. Do krve se naopak vyplavuje ‚hormon mládí‘ melatonin, který mimo jiné zodpovídá i za noční obnovu buněk v těle, a to včetně těch kožních.

Čas zatáhnout závěsy

Abyste si byla jistá, že opravné práce na vašem těle nebude nic rušit, snažte se mít v ložnici co největší tmu. „Jedině ve tmě je spánek kvalitní a probíhají při něm všechny reparační a regenerační pochody. Mozek totiž není aktivován světlem a mohou se nerušeně vystřídat všechny spánkové fáze,“ vysvětluje Hrušková. Krom toho světlo, a to i pouliční, může narušit produkci melatoninu, která je největší právě ve tmě. Stejně rušivě ale může působit i rozsvícený displej mobilu, proto ho na noc důsledně vypínejte. Ideální délka spánku je podle odborníků sedm hodin. Naspíte-li toho méně, podepíše se to dříve či později i na vaší pleti. „Nedostatek spánku či jeho špatná kvalita vedou k rychlejšímu stárnutí pokožky, protože se přes noc dostatečně nezregeneruje,“ upozorňuje dermatoložka. A zdaleka při tom nejde jen o tmavé kruhy pod očima. Na pokožce nespavců jsou patrnější vrásky, linky, póry i pigmentace. Pleť, která strádá nedostatkem spánku, také mívá našedlý tón a narušenou kožní bariéru, kvůli čemuž trpí dehydratací. Hůř se vypořádává s negativními vlivy UV záření a bývá náchylná i k tvorbě pupínků. Sečteno a podtrženo: vypadáte mnohem starší, než ve skutečnosti jste.

Zdroje: