1. Jiné sérum ráno, jiné večer

Může to vypadat jako rozmařilost, ale vážně se to vyplatí. Ve dne totiž pokožka potřebuje něco trochu jiného než v noci. Některé účinné látky se navíc nesnesou se slunečním zářením. Ranní rutinu doplňte sérem s vysokým obsahem antioxidantů, které pomáhají obnovit strukturu kůže, tedy s vitaminy C a E. Antioxidanty podpoří ochranný účinek UV filtrů – usnadní odbourávání volných radikálů a zlepší regeneraci pokožky. Pleť se po nich navíc pěkně rozzáří, zvlášť bude-li sérum obsahovat i kyselinu hyaluronovou.

Večer sáhněte po séru s obsahem retinolu. To je forma vitaminu A, která patří k nejsilnějším ingrediencím proti stárnutí. Podporuje tvorbu kolagenových a elastinových vláken, redukuje rozšířené póry a zlepšuje strukturu pokožky. Potíž je, že na ni kůže může reagovat citlivě. Proto je s retinolem třeba začínat opatrně – zprvu ho aplikovat třeba jen ob den či dva, než si na něj pokožka zvykne. Ani pak ho ale často není třeba nanášet každý den – u zralé pleti to většinou stačí čtyřikrát až pětkrát týdně. Kůži ošetřovanou retinolem je přes den nutné chránit vysokým UV filtrem! Místo séra s retinolem se dá sáhnout i po přípravku s ovocnými kyselinami. Ty bývají často schované pod zkratkou AHA kyseliny. „Jak retinol, tak ovocné kyseliny ovlivňují novotvorbu kolagenu, ale hlavně urychlují odlučování nejvrchnějších odumřelých kožních buněk, a tím urychlují kožní obměnu,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Edita Jatšová z pražského Laserového centra Anděl.

2. Vyberte krém na míru

Možná bude také načase změnit krém – ten by měl být určený pro zralou pleť. „Po čtyřicítce jsou již vhodné přípravky s anti-age efektem, měly by pleti také dodat hydrataci, trochu ji promastit a pomoci obnovit její původní strukturu. Měly by být příjemné, kvalitní a neměly by obsahovat příliš mnoho aromatických nebo alergogenních látek,“ shrnuje korektivní dermatoložka Zuzana Kulíková, jak by měl vypadat váš ideální krém. Pokud jste dosud používala stejný krém na ráno i na večer, rozhodně si pořiďte přípravky určené zvlášť na den a zvlášť na noc. Samozřejmostí by měl být i oční krém.

„Důležité je také zamyslet se nad konzistencí krému. S přibývajícími roky budeme zřejmě potřebovat krém hutnější a mastnější, protože i aktivita mazových žlaz klesá. Pokud máme sklon k praskání žilek, pak existují krémy, které tento proces zpomalují. Při tvorbě hormonálních pigmentací je možné zkusit i krémy s bělicími složkami, jako jsou retinol, vitamin C, ovocné kyseliny nebo kyselina kojová,“ doplňuje korektivní dermatoložka Edita Jatšová.

3. UV filtr vždy a všude

Sluneční záření je největší urychlovač stárnutí. Chraňte svou kůži každý den celý rok, a to pokud možno ještě dávno před čtyřicítkou. Po ní už je to absolutní nutnost. „K ranní rutině bychom měli určitě přidat ochranný krém s UV filtrem, a to nejen přes léto. Na trhu je nepřeberné množství produktů, včetně tónovaných krémů, které mohou velmi úspěšně nahradit klasický make-up,“ radí korektivní dermatoložka Edita Jatšová. Velmi dobrou službu vám udělají také ochranné mlhy, které se dají aplikovat přes make-up. Nebo sáhněte po denním krému s UV filtrem. Minimum je třicítka, světlejším typům doporučujeme padesátku.

Ať už si ovšem vyberete jakoukoli texturu ochranného krému, hlídejte si, aby chránil proti UVA i UVB záření. Není to totiž zdaleka samozřejmé. SPF, tedy číselný údaj o stupni ochrany, se totiž vztahuje zejména k UVB záření, které způsobuje zhnědnutí kůže. Za stárnutím ale stojí UVA záření, které v kůži vytváří volné radikály a narušuje kolagenová a elastinová vlákna. Že krém chrání i proti němu, poznáte podle toho, že zkratka UVA bude na obalu přípravku v kroužku. Čím vyšší SPF takový krém má, tím vyšší je i ochrana proti UVA záření.

Zdroj: www.lcandel.cz