Ještě nedávno bylo symbolem koncentrované péče pleťové sérum, případně maska. Od chvíle, kdy se na trhu objevily první pleťové ampule, je ošem všechno jinak. Vládu nad segmentem koncentrovaných přípravků převzaly právě ony. V nabídce už je má mnoho kosmetických značek a další na jejich vývoji pracují. Není se čemu divit. Inovativní balení i fakt, že obsah ampule po otevření spotřebujete nanejvýš v řádu hodin, totiž výrobcům umožňuje, aby s účinnými látkami zacházeli dosud nevídaným způsobem.

„Většinou jsou vyrobeny z tmavého jantarového skla, tudíž chrání účinné látky uvnitř a umožňují tak zachovat jejich vysokou koncentraci, garantují produktu maximální ochranu před UV zářením, před teplem a oxidací. A také jsou zárukou absolutní čerstvosti a hygienické bezpečnosti při otevření ampule,“ vysvětluje Jitka Cíchová, korektivní dermatoložka a ředitelka kliniky Laser Esthetic Praha.

Důvodů, proč si tuhle formu kosmetické péče zamilovali jak výrobci samotní, tak jejich zákaznice (a zákazníci), je ovšem mnohem víc. „Jednou z největších předností ampulí je vysoká koncentrace účinných látek. Zpravidla to bývají kyselina hyaluronová, vitamin C a různé typy peptidů. Oproti krému nebo séru můžeme mluvit o superkoncentrovaném složení, a to zpravidla bez přidaných konzervačních látek, které mohou zbytečně zatěžovat například citlivou pokožku,“ upozorňuje dermatoložka Cíchová. Ve výsledku jsou tak ampule účinnější, než kdy byla séra.

Ampule, nebo sérum?

Znamená to tedy, že byste měla zahodit své oblíbené pleťové sérum a nahradit ho právě ampulemi? Ne tak docela. Ampule sice opravdu nabízejí koncentrovanější péči než séra, ale většinou jsou zamýšlené jako několikadenní, případně několikatýdenní kúry, které mají pokožku celkově oživit i vzpružit. Na dlouhodobé užívaní se hodí jen některé z nich. Kdy tedy po pleťových ampulích sáhnout? Obecně platí, že kdykoli, kdy budete mít pocit, že je vaše pokožka v nepohodě a potřebuje takzvaně nakopnout. Často to bývá po dovolené, po zimě či po náročnějším životním období. Skvělou službu vám ale udělají třeba před svatbou či plesovou sezonou.

A jak ampule správně používat? Vršek uchopte do ubrousku a odlomte ho. I když sklo ampulí bývá upravené tak, aby vás nepořezalo, je to nejjistější metoda, jak zabránit nehodám. Obsah ampulky si po částech vylijte do dlaně a jemně ho vklepejte nejen do pokožky tváře, ale i do oblasti krku a dekoltu. A pozor, pleť musí být důkladně vyčištěná, jinak vám ampule nepřinesou kýžený efekt. Většinou se nanáší večer před spaním, některé i ráno. Nechte se vést pokyny výrobce.

Zdroj: www.laseresthetic.cz