Naše kůže žije svým vlastním cyklickým životem. A věrně při tom kopíruje hormonální změny, které se během jednoho měsíce odehrají v našem těle. S hormony úzce souvisí třeba produkce kožního mazu – proto je naše kůže část měsíce sušší a část naopak mastnější. A proto se také mnoho žen potýká s pupínky, i když mají pubertu dávno za sebou.
Smiřte se proto s tím, že se vaše kůže v průběhu menstruačního cyklu mění a zkuste jejím rozmarům vyjít vstříc. Stačí jen chytře pozměnit kosmetickou rutinu a naservírovat jí přesně to, po čem zrovna baží.

Jako puberťačka

Z hlediska pleti patří k nenáročnějším částem cyklu první týden, tedy ten, kdy menstruujete. A pak ten čtvrtý, tedy ten, který krvácení bezprostředně předchází. Po ovulaci, ke které dochází zhruba v polovině cyklu, totiž začne klesat hladina estrogenu a naopak vzrůstat hladina progesteronu. „Tento hormon zvyšuje aktivitu mazových žláz, což znamená že se tvoří více kožního mazu. V důsledku toho mohou vznikat zánětlivé projevy nebo se může zhoršovat stávající akné," popisuje korektivní dermatoložka Yvonne Bergerová z pražské BcD Clinic. Podíl na vyšší tvorbě mazu má v době menstruace i testosteron, který se v malém množství tvoří i v ženském těle. „Zvýšenou tvorbou mazu může dojít k jeho hromadění kolem mazové žlázy a k ucpávání pórů. Proto před menstruací některé ženy pozorují, že jsou jejich póry v obličeje jakoby větší," vysvětluje dermatoložka Bergerová.

Hlavně nemačkat

Pupínky, které souvisí s hormony se objevují hlavně ve spodní části obličeje – nejčastěji na bradě nebo hraně čelisti. „To je zřejmě způsobeno vyšší aktivitou receptorů mazových žláz v této oblasti.. Zánětlivé projevy jsou často hlouběji uloženy, pacientky je obvykle popisují jako bolavé a zanícené uzlíky, které nelze vymáčknout a které se velmi dlouho hojí," doplňuje lékařka. Z toho plyne jediné: I když se vaše pleť před menstruací a v jejím průběhu zhorší, pupínky rozhodně nevymačkávejte. Daleko lepší je pořídit si kosmetické přípravky na hormonální akné a také S.O.S. produkty, které pomohou vyřešit jednotlivé nedokonalosti. Kromě toho, že je kůže před menstruací a v průběhu ní mastnější a má sklon k pupínkům, je také v tomto období citlivější na sluneční záření. Proto ji chraňte ještě pečlivěji než ve zbytku měsíce. Zpomalíte tím stárnutí a předejdete pigmentovým skvrnám.

Plodná záře

Třetí nebo čtvrdý den cyklu se produkce kožního mazu začíná snižovat. Některé ženy mohou dokonce zaznamenat, že je kůže najednou pne a objevují se na ní šupinky. Pokud k nim patříte, je čas dodat pokožce vláhu a hlavně výživu, které ji vrátí do rovnováhy. Přibližně v polovině cyklu dochází k ovulaci. Tehdy naše pleť vypadá nejlépe a my doslova záříme, abychom přitáhli svůj protějšek. Naše póry téměř nejsou vidět, pokožka je vypnutá a správně prokrvená. A kromě lehoučkého make-upu a hydratace jí v tu chvíli nechybí vůbec nic. Užijte si to, pak ji totiž zase čeká cesta do puberty a tak pořád dokola.

Zdroj: www.bcdclinic.cz