Že nemáme na nohách tak jemnou kůži, jako když jsme se narodili, má své opodstatnění. Nohy nás nesou každý den a silnější vrstva kůže nás při tom má chránit. Potíž je v tom, když je zrohovatělé kůže moc. Nejenže vypadá nevzhledně, ale často v ní vznikají i bolestivé praskliny, a to zejména v oblasti pat. Silnější vrstva ztvrdlé kůže také bývá v místech, kde jsou chodidla nejvíce zatěžována nebo kde čelí nějakému tlaku.

Na vině může být jak nevhodné obutí (typicky boty na vysokém podpatku), tak deformace nožní klenby. Vznikají pak nepříjemné otlaky, mozoly nebo kuří oka. Silná vrstva ztvrdlé kůže nám pak může znepříjemnit chůzi a v konečném důsledku se může promítnout třeba až do postavení páteře. Odumřelé buňky, které zrohovatělou kůži tvoří, jsou také oblíbeným útočištěm plísní. Proto je třeba kůži na nohou pravidelně obrušovat.

Jemně, ale účinně

„Určitě to ale doma nedoporučuji dělat žiletkou či skalpelovou čepelkou jako profesionálové. Riziko, že si ublížíte, je totiž vysoké. Na domácí použití se hodí pilník na odumřelou kůži či pemza,“ říká uherskohradišťská pedikérka Marie Klabalová. K dostání jsou i elektrické rotační pilníky. Jak ale pedikérka upozorňuje, rozhodně se od nich nedají čekat zázraky: „Pracují na malé otáčky a poradí si maximálně s lehce suchou a mírně třepivou pokožkou. Rozhodně neodstraní klasický otlak ani praskliny.“ Kůži si obrušujte jednou týdně nebo častěji, pokud ji máte hodně suchou a třepivou. Nikdy to ale nedělejte násilím, procedura by vás rozhodně neměla bolet. Pamatujte na to, že domácí pedikúra je ze všeho nejvíc prevencí potíží.

Jakmile budete mít kůži na chodidlech obroušenou pomocí pilníku nebo pemzy, můžete ještě sáhnout po peelingu na nohy. Ten sice není povinný, může vám ale pomoci vzhled kůže na chodidlech doladit. Nakonec nohy poctivě nakrémujte (to dělejte i každý večer před spaním). Trápí-li vás ztvrdlá kůže na patách, vyplatí se investovat do koncentrovaných krémů určených právě na tento problém nebo do speciálních masek na nohy.