Oproti permanentnímu make-upu také vydrží mnohem kratší dobu – většinou rok a půl až dva. I když zrovna tohle může vypadat jako nevýhoda, opak je pravdou. „Mění se totiž nejen trendy v úpravě obočí, ale také vaše vlastní tvář. Časem se také můžete rozhodnout pro jinou barvu vlasů nebo styl oblékání. Microblading vám umožní snadno korigovat obočí podle toho, jak se proměňují váš vkus i potřeby," vysvětluje odbornice na microblading Lucie Kunzová z Perfect Academy, která v této technice školí další profesionály.

O tom, jak dlouho vám obočí vydrží, rozhoduje spousta faktorů – zejména váš typ pleti a váš životní styl. Co odbourávání pigmentu hodně urychluje, je sluneční záření. Některým ženám stačí spálit si obličej byť jen dvakrát, a už to na jejich obočí může být znát. Kůži je tedy třeba poctivě chránit ochrannými krémy s UV filtry. A to nejen u vody.

Skoro jako vaše vlastní

Pokud se microblading udělá dobře, výsledek je natolik přirozený, že ani při pohledu zblízka nedokážete s jistotou říct, jestli je obočí tak pěkné od přírody, nebo vám k němu někdo pomohl. A to je něco, co – řekněme si upřímně – nesvedete ani se všemi těmi vychytávkami, které máte ve své kosmetické taštičce. Anebo svedete, ale strávíte tím půl života.Tato plasticita je dána způsobem, jakým se microblading provádí. Jde (na rozdíl od permanentního make-upu, který se dělá strojově) o ruční práci. Chloupky se vykreslují pomocí speciální čepelky, kterou tvoří řada jehliček.

„Microblading vyžaduje od stylistky, která ho provádí, velkou pečlivost a preciznost. Proto zákrok trvá relativně dlouho – hodinu a půl až dvě. My si na každou klientku pro jistotu vyhrazujeme celkem tři hodiny. Něco samozřejmě zabere úvodní konzultace, ale i tak je dobré, aby měla stylistka rezervu," říká Lucie Kunzová. Platí při tom, že čím radikálnější úpravu obočí potřebujete, tím náročnější práci stylistka má a tím delší dobu u ní strávíte. Někdy se obočí dokonce modeluje v několika fázích. Typicky třeba v okamžiku, kdy žena o obočí z nějakého důvodu úplně přišla. Pak stylistka často použije i různé barvy pigmentů, aby dosáhla co nejplastičtějšího efektu.Cena se odvíjí od rozsahu zákroku, druhu použitého pigmentu a regionu, ve kterém žijete. Nejčastěji se pohybuje kolem šesti tisíc.

Zákrok samotný podle Kuzové nebolí. „Používá se při něm anestetikum a většina mých klientek dokonce usne,“ podotýká. Pokud vás microblading bolí, je to signál, že stylistka nepostupuje správně nebo že se do práce pustila přesto, že neměla. I mikroblading totiž má svoje kontraindikace, mezi které kromě cukrovky, vysokého tlaku, užívání léků na ředění krve, sklonu k tvorbě keloidních jizev nebo těhotenství patří i lokální kožní problémy v místě ošetření. Stejně tak by se neměl provádět ženám s mastnou a pórovitou pletí a těm s popraskanými cévkami.

„Pravda ale je, že mnoho salónů má k profesionalitě bohužel daleko. Ten správný poznáte většinou už z toho, jak s vámi jeho zaměstnanci komunikují a jestli s vámi třeba dopředu konzultují váš zdravotní stav," radí odbornice na microblading.

Krásná bez práce

A jak probíhá samotný zákrok? Stylistka si s vámi nejprve sedne a v klidu vám všechno vysvětlí. To je čas, kdy se jí můžete zeptat na všechno, co vás zajímá. Neváhejte to udělat! Pak s vámi zkonzultuje tvar obočí, který se přizpůsobuje anatomii celého obličeje. A samozřejmě také barvu – ta by měla sedět k odstínu vaší pleti i vlasů. Pak si obočí na vaší tváři předkreslí – vytvoří si tak jakýsi rámeček, který vzápětí začne vyplňovat pomocí čepelky s jehličkami. V první fázi pracuje bez anestetika, čepelkou tak otevře pokožku. Teprve potom přichází na řadu umrtvení. Nemusíte se ale bát, fáze bez anestetika není nijak zvlášť bolestivá – ucítíte jen jemné škrábání.
S hotovým obočím můžete klidně vyrazit mezi lidi, že jste právě byla na microbladingu na vás nikdo nepozná. Po zákroku totiž nebudete oteklá, ani červená. Je ale třeba počítat s tím, že pigment bude ještě nějakou dobu ‚pracovat‘, tedy že zesvětlá. Nelekněte se tedy, bude-li vám obočí v první chvíli připadat příliš tmavé a dejte mu čas, aby si ‚sedlo‘.

Po mikrobladingu také v obočí mohou zůstat drobné stroupky, které se ale za pár dní samy odloučí. V žádném případě jim v tom nepomáhejte! Dva týdny po zákroku byste se také neměla vydávat do sauny, solária či bazénu. A dál? Dál už je to bez práce, stačí se jen občas zbavit těch chloupků, které opustí vyvláskované území.

Zdroj: www.perfect-academy.cz