Celulitida je vidět jen tehdy, když kůži stisknete mezi prsty.

Nenechte se ale uchlácholit tím, že o sobě pomeranč zatím nedává moc vědět. Teď máte jedinečnou šanci dát dolíčkům sbohem. Později už to tak snadno nepůjde.

Dolíčky už jsou mnohem nápadnější a začínají doopravdy otravovat život.

Třeba když si chcete obléknout šortky. Pomeranč je viditelný ve stoje, při sezení, když zatnete svaly nebo na ostrém světle. Bez odborníků se už dolíčků nezbavíte.

Dolíčky jsou vidět pořád a kůže může být dokonce chladná a bolestivá na dotek.

Původně kosmetický problém se mění ve zdravotní. Budete-li pečlivě dodržovat pokyny lékařů, dá se s kůží ještě něco dělat, úplně hladká už ale nikdy nebude.

Místo napadení: horní i dolní končetiny

Objevila-li se vám pomerančová kůže na nohách i pažích, s největší pravděpodobností jsou na vině utlačené krevní a lymfatické kapiláry. Těm ubraly prostor zbytnělé zásoby tuku, které se v nepravidelných shlucích uložily mezi kolagenními a elastinovými vlákny v podkoží.

Utlačené kapiláry pak nemohou správně fungovat, což znamená, že se do postižených míst špatně dostávají živiny, a naopak se v nich hromadí odpadní látky. Máte-li dolíčky na nohách i pažích, nejspíš kvůli váznoucí mikrocirkulaci trpíte i na věčně studené končetiny.

PROTIÚTOK:

Ze všeho nejdůležitější je znovu rozhýbat cirkulaci krve a lymfy. Začněte tím, že při sprchování problematických partií budete střídat proud teplé a studené vody. Tím se tkáně prokrví a váznoucí mikrocirkulace krve a lymfy se postupně rozhýbe. Hlídejte si ale, abyste kůži naposledy smočila teplou vodou. Na postižené partie dvakrát denně nanášejte přípravek proti celulitidě s obsahem látek, které pomerančovou kůži prohřejí. Spolehlivě funguje třeba skořice, rozmarýn, černý pepř nebo zázvor. Pomáhá i peeling a prohřívací zábaly a masáže v kosmetickém salonu.

Místo napadení: zadek, stehna a podbřišek

Dolíčky na přední i zadní straně stehen, v podbřišku a na vnitřní straně kolen jsou nejčastěji spojené s ženským hormonem estrogenem. Ten zvyšuje propustnost cév, rozvolňuje kolagenová a elastinová vlákna v podkoží a způsobuje mimo jiné i to, že tělo zadržuje vodu a má sklon ukládat více tuku. Proto se s tímto typem celulitidy nejčastěji potýkají ženy, které dlouhodobě užívají hormonální antikoncepci, dívky v pubertě nebo ženy, které zrovna čekají miminko. Ty poslední navíc v boji s celulitidou znevýhodňuje rostoucí břicho, které utlačuje lymfatický i cévní systém samo o sobě.

Protiútok:

Nasaďte přípravky s obsahem látek, které povzbuzují buněčný metabolismus a pomáhají odbourávat tukové zásoby. Patří sem třeba kofein či L-karnitin. A při nanášení přípravku se nesoustřeďte pouze na místa stižená pomerančovou kůží, ale masírujte celé nohy od kotníků směrem vzhůru. Během dne si pak hlídejte, abyste nedávala nohu přes nohu. Nejenže tím škodíte svým zádům, ale podporujete i vznik dolíčků, protože krev a míza v dolních končetinách nemůže správně proudit. Zásadní je v tomhle případě také pitný režim a jídelníček, protože tělo se potřebuje zbavit přebytečné vody a získat dostatečné množství antioxidantů, které by mu pomohly vyrovnat se s nechtěnými zásobami toxinů.

Místo napadení: celé dolní končetiny

Trápí-li vás celulitida na celých nohách, je třeba zamyslet se v první řadě nad tím, jak vám fungují cévy. Pokud máte pár kilo navíc a kromě dolíčků na nohách i takzvané metličky, bude nejspíš na vině žilní nedostatečnost. Tento typ pomerančové kůže navíc často provází pocit těžkých nohou a viditelné otoky zejména v oblasti kotníků.

Protiútok:

Dolíčky v tomhle případě mohou signalizovat budoucí zdravotní problémy. Takže máte-li u sebe podezření na žilní nedostatečnost, raději navštivte odborníka na cévy - flebologa. Včas tak podchytíte vznik křečových žil, které se právě metličkami, otoky, pocitem těžkých nohou a dolíčky mohou už dopředu hlásit. Vyhněte se dlouhému sezení a stání, nošení podpatků a také vysokým teplotám. Horká vana, sauna, ale třeba i taková epilace horkým voskem by pro vás měly být tabu. Naopak, kdykoli k tomu máte příležitost, dejte si nohy na pár minut nahoru.

Dobře vám udělají svižné procházky, které v nohách rozproudí krev a lymfu, a krémy a gely s chladivým efektem, které ani primárně nemusí být určené k boji s celulitidou. Ty nanášejte jemnými dlouhými tahy od kotníků směrem vzhůru.

Zdroj:
Časopis Kondice 5/2016